Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

BREXIT

Procesul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană (Brexit) a fost finalizat la 31 ianuarie 2020. Pe cale de consecință, Acordul de retragere ratificat de ambele părți a intrat în vigoare la 1 februarie 2020.

Acordul de retragere prevede o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020, pe parcursul căreia Regatul Unit va respecta, în continuare, acquis-ul european, inclusiv Politica comercială a UE. În același timp, pe durata perioadei de tranziție, Regatul Unit nu mai participă la mecanismul decizional și nu mai este reprezentat în instituțiile UE, dar păstrează toate drepturile și obligațiile ce revin unui stat membru.

Mai multe detalii aici:

https://www.mai.gov.ro/cetatenii-britanici-in-context-brexit/

PERIOADA POST-TRANZIȚIE

  1. Intrarea în România
  2. Șederea în România
  3. Șederea permanentă în România
  4. Limitări și restrângeri
  5. Obligații și sancțiuni
  6. Întrebări frecvente

Cetățenii vulnerabili

Cetățenii vulnerabili pot primi asistență din partea personalului structurilor teritoriale ale IGI, la solicitare. Ei vor fi îndrumați și sprijiniți în vederea depunerii cererilor, pentru întocmirea documentației necesare și vor fi informați cu privire la întreaga procedură pentru acordarea dreptului de ședere în România.

Studenții

Studenților britanici înmatriculați la universități din România, care s-au deplasat fizic în România înainte de finalul perioadei de tranziție, dar s-au întors în Regatul Unit în anul 2020 sau în anul 2021 și acum intenționează să revină în România fără să se fi înregistrat anterior finalizării anului 2020, li se aplică prevederile Acordului de retragere și se pot înregistra pe lângă formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări în conformitate cu prevederile OUG 204/2020. Dovada continuităţii rezidenţei cade în sarcina studentului şi poate fi făcută prin orice mijloc de probă prin care se poate stabili prezența efectivă a solicitantului pe teritoriul statului român.

Studenților britanici înmatriculați la universități din România, care nu s-au deplasat fizic în România anterior 31.12.2020, dar intenționează să vină în România pentru a participa la cursuri ulterior acestei date, li se vor aplica reglementărilor naționale în materie de imigrație.

Documente și link-uri utile:

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/relations-united-kingdom/eu-uk-withdrawal-agreement/citizens-rights_en

https://travel-europe.europa.eu/ees/faqs-ees_en

https://www.mai.gov.ro/cetatenii-britanici-in-context-brexit/

http://www.mae.ro/brexit

Ordonanța de urgență nr. 204 din 23 noiembrie 2020.

*** Pagina va fi actualizată permanent, în funcție de evoluția demersurilor, cu informații relevante ce urmează a fi transmise cetățenilor britanici și membrilor acestora de familie.

ULTIMA
ORĂ

TÂNĂR DIN BANGLADESH ÎNDEPĂRTAT SUB ESCORTĂ DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI DIN BUCUREȘTI

Sari la conținut