Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

TREI CETĂŢENI STRĂINI DEPISTAȚI LA MUNCĂ FĂRĂ FORME LEGALE ÎN CONSTANȚA

2 august 2023

O societate comercială a fost verificată ieri de polițiștii de imigrări din Constanța.
Au fost depistați în timp ce desfășurau activități lucrative fără aviz și contract individual de muncă trei bărbați din Turcia, aflați în situații ilegale.


La data de 1 august a.c., polițiștii de imigrări din cadrul Serviciului pentru Imigrări al Județului Constanța au desfășurat o acțiune pe raza de competență, scopul fiind combaterea șederii ilegale și a muncii nedeclarate a străinilor în România.


În cadrul activităţilor întreprinse, poliţiştii de imigrări au verificat o societate comercială, cu domeniul de activitate construcții civile.


Ca urmare a verificărilor efectuate, au fost depistați, în situații ilegale, trei bărbați, cu vârste cuprinse între 57 și 64 de ani, din Turcia, care desfășurau activități lucrative fără aviz și contract individual de muncă.


Astfel, poliţiştii de imigrări au revocat dreptul de ședere temporară al străinilor și au emis pe numele acestora decizii de returnare, prin care sunt obligați să părăsească ţara în termen de 15 zile, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.


Totodată, reprezentantul societății comerciale a fost sancţionat contravenţional cu avertisment, în conformitate cu prevederile OG 25/2014 privind angajarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.


******

Străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare obţinut de angajatori în condiţiile OG 25/2014 privind angajarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. Prin excepţie, nu este necesară obţinerea avizului de angajare pentru străinii din categoriile prevăzute la art. 3 alin. (2).


În vederea detaşării pe teritoriul României a unui străin este necesar ca beneficiarul prestării de servicii să obţină avizul de detaşare, care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări.


Avizul de angajare/detaşare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detaşare.


Angajatorul/beneficiarul prestării servicii care are încadrat în muncă/detaşat un străin din categoria celor care au nevoie de aviz, are obligaţia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activităţii acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detaşare, precum şi a înscrisurilor prevăzute de lege.


Totodată, angajatorul/beneficiarul prestării servicii are obligaţia de a comunica, în termen de 10 zile, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul ori, după caz, încetarea detaşării acestuia.


Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.


Pentru mai multe detalii privind angajarea străinilor pe teritoriul României, puteţi accesa pagina web a instituţiei la următorul link http://igi.mai.gov.ro/ro/content/munca.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

PESTE 100 DE STRĂINI DEPISTAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ, DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI, ÎN COOPERARE CU STRUCTURI CU ATRIBUȚII ÎN DOMENIU

Sari la conținut