Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

SOLIDARITATE PRIN SPORT: CAMPIONATUL INTERNAȚIONAL DE ULTIMATE FRISBEE

29 august 2019

În ultima zi din luna august, la Timișoara va avea loc un eveniment sportiv aparte, primul Campionat Internațional de Ultimate Frisbee, din România, în care vor participa refugiați. Acesta este organizat de “Azvârlirea” (echipa locală de Ultimate Frisbee) și este susținut de Inspectoratul General pentru Imigrări și UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați.

Echipa de Ultimate Frisbee a Timișoarei, “Azvârlirea”, împreună cu Inspectoratul General pentru Imigrări și UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați anunță cea de-a patra ediție a Campionatului Internațional de Ultimate Frisbee “Another Disc Through The Wall”, în perioada 31.08 – 01.09.2019, la Timișoara, la care vor participa echipe și jucători din șapte țări (Bulgaria, Eritrea, România, Serbia, Siria, Sudan și Ungaria). La fel ca în fiecare an, accentul este pus pe solidaritate, incluziune socială, promovarea sportului și a unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor.

Noutatea pe care o aduce evenimentul din acest an este participarea în campionat a refugiaților și a personalului Centrul de Tranzit în Regim de Urgență (CTU) din Timișoara, facilitată de IGI și UNHCR – aceștia vor juca un meci demonstrativ, sâmbătă, 31.08.2019, de la ora 11, pe terenul Clubului Sportiv Școlar Bega, din Timișoara.

În decursul lunii august, un antrenor Azvârlirea a fost prezent în CTU, pregătind refugiații și personalul din centru pentru meciul care va reprezenta un gest de solidaritate față de oamenii forțați să-și părăsească țara din cauza conflictelor și a persecuției.

UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați a îmbrățișat această inițiativă și prin prisma campaniei pe care o derulează în acest an, denumită 2 Miliarde de Kilometri până la Refugiu. Refăcând traseele refugiaților din toată lumea, UNHCR a calculat distanța pe care aceștia o parcurg colectiv, anual, pentru a ajunge într-o țară sigură, invitând în același timp comunitățile să facă un pas #AlăturideRefugiați”, în semn de solidaritate față de aceștia. Mai multe detalii despre campanie, aici: www.stepwithrefugees.org.

Inspectoratul General pentru Imigrări a demonstrat din nou buna colaborare cu UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, dar și deschiderea vis-a-vis de colaborări cu echipe de sporturi emergente, mai puțin populare arătându-și suportul constant pe durata acestui proiect.

***

Azvârlirea și Ultimate Frisbee: Echipa Azvârlirea a fost înființată în urmă cu 5 ani, din dorința de a oferi noi opțiuni sportului timișorean. Ultimate este un sport non-contact, auto-arbitrat şi de echipă, care se joacă cu un disc zburător (sau frisbee). Două echipe de şapte jucători se întrec pe un teren similar în lungime cu unul de fotbal, având 37 de m lăţime. La fiecare capăt al terenului se găseşte un teren de ţintă. Fiecare echipă își apără terenul şi marchează un punct dacă unul dintre jucători prinde discul în terenul de ţintă advers. Echipa câștigătoare este cea care a înscris cele mai multe puncte de-a lungul perioadei regulamentare de joc (timpul de joc diferă în funcție de terenul pe care se joacă). Atât la nivel european cât și mondial turneele organizate de WFDF (World Flying Disc Federation) încurajează orice tip de echipă, raportul de gen dintre echipele jucatoare fiind irelevant. Având în vedere faptul că Ultimate este un sport non-contact diferențele de statură sau greutate nu influențează jocul, acesta concentrându-se în principal pe agilitate și coordonare.

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este organizația internațională dedicată salvării vieții, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru refugiați, comunități strămutate forțat și apatrizi.  În România, UNHCR lucrează cu parteneri guvernamentali și societatea civilă pentru consolidarea sistemului de azil, susținerea întegrării refugiaților și promovarea cauzei acestora.

Inspectoratul General pentru Imigrări este structura de specialitate a administrației publice centrale din cadrul MAI care își exercită atribuțiile ce îi sunt date prin lege pentru implementarea politicilor României în domeniile migrației, azilului și integrării străinilor, precum și a legislației relevante în aceste domenii.

ULTIMA
ORĂ

TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎNDEPĂRTAT SUB ESCORTĂ DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI DIN BRAȘOV

Sari la conținut