O societate comercială a fost sancționată ieri de polițiștii de imigrări din București. Pentru neregulile constatate, polițiștii au luat măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 20.000 de lei.
Activitatea de prevenire și combatere a șederii ilegale şi a muncii nedeclarate a cetățenilor străini reprezintă o prioritate a Inspectoratului General pentru Imigrări în vederea creșterii gradului de siguranță al cetățeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislației în domeniul migrației.
La data de 4 septembrie a.c., poliţiştii de imigrări din București au finalizat verificările în cazul unei societăți comerciale, de pe raza de competență.
Din verificări a reieșit că reprezentantul societății a primit la muncă fără avize de angajare sau detașare și fără contracte individuale de muncă încheiate în formă scrisă, doi străini, din Egipt și Maroc.
Ca urmare a celor constatate, societatea comercială a fost sancționată cu amendă în valoare de 20.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.
***
Conform articolului 36 din O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare, următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
- primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin fără aviz de angajare sau de detaşare, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată;
- primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin cu şedere ilegală, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată.
În cazul în care faptele contravenționale mai sus menționate privesc primirea la muncă a unor străini cu şedere ilegală pe teritoriul României, se poate aplica şi una sau mai multe sancţiuni contravenţionale complementare, cum ar fi:
- pierderea totală ori parţială a dreptului angajatorului/beneficiarului prestării de servicii de a beneficia de prestaţii, ajutoare ori subvenţii publice, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene gestionate de autorităţile române, pentru o perioadă de până la 5 ani;
- interzicerea dreptului angajatorului/beneficiarului prestării de servicii de a participa la atribuirea unui contract de achiziţii publice pentru o perioadă de până la 5 ani;
- recuperarea integrală sau parţială a prestaţiilor, ajutoarelor ori subvenţiilor publice, inclusiv a fondurilor Uniunii Europene gestionate de autorităţile române, atribuite angajatorului/beneficiarului prestării de servicii pe o perioadă de până la 12 luni înainte de constatarea faptei;
- închiderea temporară sau definitivă a punctului ori a punctelor de lucru în care s-a săvârşit contravenţia sau retragerea temporară ori definitivă a licenţei de desfăşurare a activităţii profesionale în cauză, dacă acest lucru este justificat de gravitatea încălcării.
Informații suplimentare pe acest segment găsiți aici: https://igi.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2023/04/ORDONANTA-nr.-25-din-26-august-2014.pdf
BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE