Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

REPERE DIN ANALIZA PE ANUL 2018 A POLIȚIȘTILOR SĂTMĂRENI: 79 DE SANCŢIUNI CONTRAVENŢIONALE APLICATE, 43 DE STRĂINI DEPISTAȚI ÎN SITUAŢII ILEGALE, 6 PERSOANE LUATE ÎN CUSTODIE PUBLICĂ

18 ianuarie 2019

În cursul anului 2018, poliţiştii Biroului pentru Imigrări al judeţului Satu Mare, au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pentru 999 de  persoane, dintre care 322 din staţe terţe şi 677 de  cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistaţi 43 de străini în situaţii ilegale, dintre care 20 au solicitat o formă de protecție internațională, 6 au fost luați în custodie publică și 4 au primit documente administrative de părăsire a ţării. Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 79 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 7275 lei.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al judeţului Satu Mare, în cursul anului 2018, au asigurat managementul şederii şi rezidenţei, pe raza judeţului, pentru  999  de persoane dintre care 322 de  străini din state terţe, cei mai mulţi din Moldova şi Turcia și  677 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Ungaria, Italia și Germania.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetăţenilor români, UE/ SEE, angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre).

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite 14 invitaţii, majoritatea fiind depuse pentru străini din Siria, Maroc, Pakistan, Afganistan, Iordania și Nigeria.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi au fost emise 153 de permise de şedere, dintre care 133 pentru şedere temporară şi 20 pentru şedere pe termen lung. Au fost eliberate 147 de certificate de înregistrare şi 3 cărţi de rezidenţă.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 20 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 17 avize de angajare pentru lucrători permanenţi, iar 3 au fost respinse.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă au fost organizate 69 de  acţiuni cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 16 străini în situaţii ilegale.

Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea/prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 2 decizii de returnare și o comunicare de părăsire a teritoriului României prin care s-a stabilit obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, 6 au fost luaţi în custodie publică, 20 au solicitat o formă de protecție internațională, iar ceilalţi au fost puşi în legalitate.

De asemenea, a fost depistată o căsătorie de convenienţă încheiată de un cetăţean străin care urmărea obţinerea unui drept de şedere în România.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 79 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 7275 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 194/2002 privind regimul străinilor in România republicată, O.U.G. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale UE/SEE/CH şi O.U.G. 25/2014 privind încadrarea in muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor in România.

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

***

Pentru informaţii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere, tipuri de formulare şi alte informaţii, se poate accesa site-ul oficial al instituţiei la adresa www.igi.mai.gov.ro.

De asemenea, invităm solicitanţii să utilizeze aplicaţia on-line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducere timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a documentelor.                                                                                      

BIROUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI SATU MARE

ULTIMA
ORĂ

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DE IMIGRĂRI DIN IAȘI ÎN COOPERARE CU REPREZENTANȚI DIN CADRUL INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCĂ IAȘI

Sari la conținut