Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

REPERE DIN ACTIVITATEA POLȚIȘTILOR DE IMIGRĂRI DIN IAȘI, ÎN ANUL 2021

4 februarie 2022

În cursul anului 2021, polițiștii Serviciului pentru Imigrări al Județului Iași au asigurat managementul șederii și rezidenței pe teritoriul României pentru 2971 de persoane, cetățeni din state terțe și europeni. Au fost depistați 17 străini în situații ilegale și emise 13 decizii de returnare. De asemenea, au fost eliberate 1381 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați şi au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 400 lei.

Activitatea polițiștilor din cadrul Servciului pentru Imigrări al Județului Iași s-a desfășurat, pe parcursul anului 2021, în conformitate cu atribuțiile conferite de legislația în vigoare pe linie de migrație și luând în considerare dispozițiile legale, recomandările și măsurile emise de prevenire şi limitare a răspândirii infectării cu coronavirus (COVID-19).

Astfel, în ceea ce privește dreptul de ședere/rezidență pe teritoriul României, în anul 2021, poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al Județului Iași au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru  2971 de persoane, dintre care 2366străini din state terțe, cei mai mulți din Turcia, Republica Moldova, Nepal, Sri Lanka şi Bangladesh  și 589 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Germania şi Spania.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajarea în muncă și reîntregirea familiei.

Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 2379de permise de ședere, dintre care 2366pentru ședere temporară și 13 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 589 decertificate de înregistrare și 16 cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH .

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 1686 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 1381 deavize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, 149 de cereri fiind respinse.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 24 acțiuni cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați 17 străini în situații ilegale. S-au emis decizii de returnare de pe teritoriul României în 13cazuri din care 2 sub escortă după cum urmează: 1 străin a fost condus cu însoțitor la frontieră, 1 străin a fost condus cu însoțitor în centrul de cazarea străinilor luați în custodie publică Otopeni iar în cazul a 4 străini este interzisă returnarea.

Totodată, au fost aplicate osancțiune contravențională în valoare de 400 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată.

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

SERVICIUL  PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEȚULUI IAȘI.

ULTIMA
ORĂ

72 DE POSTURI SCOASE LA CONCURS ÎN CADRUL INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU IMIGRĂRI

POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI AU EMIS, ÎN PRIMA JUMĂTATE A ACESTEI LUNI, PESTE 1.700 DE PERMISE DE ȘEDERE PENTRU BENEFICIARII PROTECȚIEI TEMPORARE

Sari la conținut