Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

REPERE DIN ACTIVITATEA POLIȚIȘTILOR DE IMIGRĂRI DIN BUZĂU, ÎN ANUL 2021

22 februarie 2022

 

În cursul anului 2021, poliţiştii Biroului pentru Imigrări al judeţului Buzău au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pe teritoriul României pentru 1.197 de persoane, din state terţe și europene. Au fost eliberate peste 500 de documente de ședere și înregistrate peste 1000 de cereri de eliberare a avizului de angajare. De asemenea, au fost emise 18 decizii de returnare de pe teritoriul României, pentru străinii depistați în situații ilegale și pentru cei care nu mai  întruneau condiţiile prevăzute de lege privind acordarea sau prelungirea dreptului de şedere. Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 70.800 lei.

Activitatea polițiștilor din cadrul Biroului pentru Imigrări al județului Buzău s-a desfășurat, pe parcursul anului 2021, în conformitate cu atribuțiile conferite de legislația în vigoare pe linie de migrație și luând în considerare dispozițiile legale, recomandările și măsurile emise de prevenire și limitare a răspândirii infectării cu coronavirus (COVID-19).

Astfel, în ceea ce privește dreptul de ședere/rezidență pe teritoriul României, în anul 2021, poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al judeţului Buzău, au asigurat managementul şederii pentru 1197de persoane, dintre care 864cetățeni străinidin state terţe, cei mai mulţi din India, Turcia, reMoldova, China, Nepal şi 333de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/Confederația Elvețiană, majoritatea din Italia, Franța, Spania, Germania și Bulgaria.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă sau stabilirea domiciliului pe teritoriul ţării noastre.

Ca urmare a aprobării dreptului de şedere au fost emise 423 de permise de şedere temporară și 20permise de şedere pe termen lung pentru cetățeni din state terțe. Au fost eliberate 76decertificate de înregistrare şi 15 cărți de rezidenţă permanentă pentru cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/Confederaţiei Elveţiene. În aceeași perioadă, au fost înregistrate 1111de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare privind încadrarea în muncă a cetățenilor străini.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă, au fost organizate 22 de acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 22 străini în situaţii ilegale. Au fost emise 18 decizii de returnare de pe teritoriul României, atât pentru cei aflaţi în situaţii ilegale, cât și pentru cei care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege privind acordarea sau prelungirea dreptului de şedere. De asemenea,  uncetățean străin a fost îndepărtat sub escortă până la frontiera de stat, iar la ieșirea din țară, pe numele acestuia, a fost instituită măsura de nepermiterea intrării în România pentru o perioadă de 10 ani, iar 4 cetățeni străini au fost luați în custodie publică până la îndepărtarea lor de pe teritoriul României.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 6 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 70.800 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, O.U.G. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene/SEE/CH şi O.G 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Controlul permanent asupra legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate sunt acţiunile prioritare ale poliţiştilor de imigrări, care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

BIROUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI BUZĂU

ULTIMA
ORĂ

PESTE 100 DE STRĂINI DEPISTAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ, DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI, ÎN COOPERARE CU STRUCTURI CU ATRIBUȚII ÎN DOMENIU

Sari la conținut