Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

REPERE DIN ACTIVATEA OPERATIVĂ A POLIȚIȘTILOR DE IMIGRĂRI DIN BACĂU, DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI 2022 ȘI PÂNĂ ÎN PREZENT

16 septembrie 2022

Poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al judeţului Bacău au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pe teritoriul României pentru aproximativ 2.100 de persoane, din state terţe și europene. Au fost emise peste 700 de documente de ședere/rezidență și înregistrate aproximativ 1.500 de cereri de eliberare a avizului de angajare sau detașare. 20 de străini au fost depistați cu ședere ilegală și au fost emise 103 documente administrative de părăsire a României.

Astfel, în ceea ce privește șederea/rezidența pe teritoriul României, de la începutul anului 2022, poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al judeţului Bacău, au asigurat managementul şederii pentru 2080 de persoane, dintre care 1409 din state terţe, cei mai mulţi din Republica Moldova, Turcia, China, Siria, Vietnam, Sri Lanka, Bangladesh, Nepal, India, Pakistan, Tadjikistan şi pentru 671 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/Confederația Elvețiană, majoritatea din Italia, Germania, Spania și Grecia.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE) studii, angajare în muncă sau stabilirea permanentă a domiciliului pe teritoriul ţării noastre.

Cu privire la admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite 37 de invitaţii, 5 cereri de admisie în scopul reîntregirii familiei și 1443 cereri de avize de angajare/detașare depuse de către angajatorii de pe teritoriul României, pentru încadrarea în muncă/detașarea cetățenilor străini.

În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 367 din 18 martie 2022 privind stabilirea unor condiţii de asigurare a protecţiei temporare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor, polițiștii de imigrăriau emis până în prezent 466 de permise de ședere persoanelor strămutate din Ucraina.

Ca urmare a aprobării dreptului de şedere au fost emise 601 de permise de şedere temporară, 23 de permise de şedere pe termen lung pentru cetățeni din state terțe și eliberate 97 de certificate de înregistrare şi cărți de rezidenţă permanentă pentru cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/Confederaţiei Elveţiene.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada menţionată, au fost organizate 57 de acţiuni şi controale, atât cu forţe proprii, cât şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 20 de străini în ședere ilegală.

Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 103 decizii de returnare prin care s-a stabilit obligaţia de returnare și termenul pentru plecare voluntară de pe teritoriul României, 1 comunicare de părăsire a teritoriului și instituite 13 măsuri de nepermiterea intrării în România, iar celorlalți le-a fost reglementat dreptul de ședere.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 71 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 9700 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, O.U.G. nr.102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene/SEE/CH şi O.G. nr.25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Controlul permanent asupra legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate sunt acţiunile prioritare ale poliţiştilor de imigrări, care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

SERVICIULUI PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI BACĂU

ULTIMA
ORĂ

ÎN ULTIMELE DOUĂ ZILE, 16 STRĂINI ÎMPOTRIVA CĂRORA AU FOST EMISE DECIZII DE RETURNARE DE PE TERITORIUL ROMÂNIEI AU FOST ÎNDEPĂRTAȚI SUB ESCORTĂ DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI DIN CADRUL CENTRELOR DE CAZARE A STRĂINILOR LUAȚI ÎN CUSTODIE PUBLICĂ ARAD ȘI OTOPENI

Sari la conținut