Astăzi, 15 septembrie a.c., şase refugiaţi de origine siriană evacuați din Turcia, au fost transferați în România în cadrul programului de relocare extra-UE. Prin acest demers, România contribuie activ alături de comunitatea internațională la sprijinul și protecția refugiaților strămutați în state terțe, punând în aplicare angajamentele asumate pentru perioada 2020-2021. Finanțarea acțiunilor de relocare a fost susținută din Programul Național Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare 2014-2020.
Polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția Azil și Integrare împreună cu reprezentanții Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie au întâmpinat, astăzi, la sosirea în București, şase refugiați evacuați din Turcia.
Transferul refugiaţilor sirieni reprezintă punerea în aplicare a prevederilor Hotărârii de Guvern nr.1596/2008 privind relocarea refugiaţilor în România, pentru perioada 2020-2021.
Operațiunea de transfer a cetățenilor sirieni reprezintă rezultatul demersurilor și acțiunilor efectuate, pe parcursul mai multor luni, în vederea selectării și acceptării în România a persoanelor aflate în nevoie urgentă de relocare.
Activitatea de transfer a fost organizată cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie care a oferit asistență migranților până în țara noastră.
De asemenea, complementar asistenței guvernamentale, prin proiecte cu finanţare europeană, OIM va continua să ofere asistenţă specifică cetățenilor sirieni pe o perioadă de maximum 45 de zile, ulterior fiind înscriși în programul de integrare.
Costurile aferente activităților de relocare au fost finanțate din Programul Național Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare 2014-2020. Astfel, activitățile premergătoare transferului, examinările medicale, asistența anterioară transferului în România, transportul din țara de prim azil în România și pe teritoriul național, asistența acordată pe timpul transferului și după sosirea în România sunt finanțate prin intermediul proiectelor implementate la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări.
***
Refugiat în nevoie de relocare – străinul aflat pe teritoriul altui stat, care a fost recunoscut ca refugiat potrivit Convenției de la Geneva sau străinul recunoscut ca refugiat de UNHCR în conformitate cu art. 1 lit. A din Convenția de la Geneva și cu art. II pct. 2 din Protocol, care nu beneficiază de protecție efectivă, nu are posibilitatea integrării pe teritoriul statului de azil și nu are posibilitatea de repatriere voluntară în condiții de siguranță și demnitate.
Relocarea refugiaţilor reprezintă procedura de selecţie şi transfer a refugiaţilor dintr-o ţară în care şi-au găsit refugiul către o ţară gazdă sigură, care acceptă să-i primească. Astfel, relocarea reprezintă singura soluţie durabilă pentru acei refugiaţi care nu beneficiază de protecţie efectivă în prima țară de azil.
BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE