Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI DIN TIMIȘ AU EMIS APROXIMATIV 2.000 DE PERMISE DE ȘEDERE ÎN PATRU LUNI

19 mai 2023

Aproximativ 2.000 de permise de ședere pentru diferite scopuri și peste 600 de avize de angajare în muncă au fost emise de polițiștii de imigrări din Timiș în primele patru luni ale acestui an. Peste 100 de străini au fost depistați în situații ilegale, dar și amenzi în valoare de aproximativ  de lei au fost aplicate de polițiști.

Activitatea de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a străinilor reprezintă o prioritate a polițiștilor de imigrări din Timiș, în vederea creșterii gradului de siguranță al cetățeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislației în domeniul migrației.

În ceea ce privește dreptul de ședere/rezidență pe teritoriul României, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie a.c., poliţiştii de imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru 12.074 de persoane, dintre care 7.387 de străini din state terțe. Cei mai mulți provin din Serbia – 872, Republica Moldova – 807, Nepal – 624, Siria – 559 și Sri Lanka – 511, dar și 4687 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Germania şi Franța.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajarea în muncă și studiile.

Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 1.940 de permise de ședere, dintre care 1.880 pentru ședere temporară și 60 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 270 de certificate de înregistrare și 25 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH. Față de aceeași perioadă a anului 2022, când au fost emise 1.455 de permise de ședere, dintre care 1.420 pentru ședere temporară și 35 pentru ședere pe termen lung, fiind eliberate 332 certificate de înregistrare și 25 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH, rezultă un volum de muncă la emiterea permiselor de ședere (+ 485). 

În perioada analizată au fost înregistrate 1.100 decereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 620 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, iar 220 de cereri au fost respinse.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 786 activități specifice de control, în urma cărora au fost depistați în situații ilegale 106 străini. Au fost emise 33 decizii de returnare de pe teritoriul României, cele mai multe având ca obiect șederea ilegală pe teritoriul României.

42 de persoane au fost introduse în centrul de custodie publică, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.

Totodată, au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 21.800 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

SERVICIUL  PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEȚULUI TIMIȘ

ULTIMA
ORĂ

PESTE 100 DE STRĂINI DEPISTAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ, DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI, ÎN COOPERARE CU STRUCTURI CU ATRIBUȚII ÎN DOMENIU

Sari la conținut