Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI DIN ORADEA AU ASIGURAT MANAGEMENTUL ȘEDERII ÎN ROMÂNIA PENTRU 4118, DE PERSOANE, DINTRE CARE 2191 DIN STATE TERȚE ȘI 1927 DE CETĂȚENI AI UNIUNII EUROPENE/SEE/CH, ÎN ANUL 2021

8 februarie 2022

În cursul anului 2021, polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al județului Bihor au asigurat managementul șederii în România pentru 4118 de persoane, dintre care 2191 din state terțe și 1927 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistați 101 străini în situații ilegale, pentru 16 au fost emise decizii de returnare de pe teritoriul României. De asemenea, au fost acordate 1152 avize de angajare pentru lucrători permanenți. Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 15 sancțiuni contravenționale în valoare de 2.600 de lei.

Activitatea polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Imigrări al județului Bihor s-a desfășurat, pe parcursul anului 2021, în conformitate cu atribuțiile conferite de legislația în vigoare pe linie de migrație și luând în considerare dispozițiile legale, recomandările și măsurile emise de prevenire şi limitare a răspândirii infectării cu coronavirus (COVID-19).

Astfel, în ceea ce privește șederea/rezidența pe teritoriul României, în anul 2021, polițiștii din cadrul Serviciului pentru Imigrări al județului Bihor au asigurat managementul șederii, pe raza județului, pentru 4118 de persoane, dintre care 2191 de străini din state terțe, cei mai mulți din, Republica Moldova, Bangladesh, Egipt, Israel și 1927 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Ungaria, Germania și Austria.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 1250  de permise de pentru ședere temporară și pe termen lung. Au fost eliberate 447 de certificate de înregistrare cetățeniilor europeni şi emise 25 cărți de rezidenţăpermanentă.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 1975de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 1152 avize de angajare/detașare pentru lucrători permanenţi.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați 101 de străini în situații ilegale.

Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 16 decizii de returnare prin care s-a stabilit obligaţia de returnare și termenul pentru plecare voluntară de pe teritoriul României, 73 de persoane au fost cazate în centrul de custodie publică până la îndepărtarea sub escortă de pe teritoriul național și instituită măsura interdicției de intrare în România pentru 5 ani, 15 persoane au solicitat o formă de protecție internațională după depistare.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 15desancțiuni contravenționale în valoare de 2.600 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare și OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare.

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

SERVICIUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI BIHOR

ULTIMA
ORĂ

PESTE 100 DE STRĂINI DEPISTAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ, DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI, ÎN COOPERARE CU STRUCTURI CU ATRIBUȚII ÎN DOMENIU

Sari la conținut