Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI DIN DOLJ AU DEPISTAT 8 CĂSĂTORII DE CONVENIENȚĂ ÎN ANUL 2019

4 februarie 2020

În cursul anului 2019, polițiștii Serviciului pentru Imigrări al județului Dolj au asigurat managementul șederii și rezidenței pe teritoriul României pentru 3778 de persoane, dintre care 2404 din state terțe și 1374 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. De asemenea, au fost emise 419 avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi înalt calificați.  Au fost depistați 81 de străini în situații ilegale, 8 căsătorii de conveniență și emise 72 de decizii de returnare. Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 394 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 143900 de lei.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al județului Dolj, în cursul anului 2019, au asigurat managementul șederii și rezidenței, pe raza județului, pentru 3778 de persoane, dintre care 2404 de străini din state terțe, cei mai mulți din Republica Moldova, Turcia, Siria, Iran, Iordania și 1374 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Spania și Franţa.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), educaţie, angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost soluţionate 59 de invitații depuse pentru străini din Algeria, Nigeria, China, India, Iran, Pakistan, Siria și Irak.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 1051 de permise de ședere, dintre care 1009 pentru ședere temporară și 42 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 221 de certificate de înregistrare și 17 cărți de rezidență permanentă.

În această perioadă, în urma verificărilor efectuate, lucrătorii Serviciului pentru Imigrări Dolj au depistat 8 căsătorii de conveniență, în care cetățenii străini din Albania, Turcia, Egipt și Republica Moldova, urmăreau obținerea unui drept de ședere în neconcordanță cu legea, în vederea deplasării  într-unul din statele din Uniunea Europeană.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 470 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 419 avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi înalt calificați.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 341 de acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați 81 de străini în situații ilegale. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 72 de decizii de returnare, prin care s-a stabilit obligația de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, 4 au solicitat azil, iar  5 străini au fost returnaţi la frontieră.

Totodată, au fost aplicate 394 de sancțiuni contravenționale în valoare de 143900 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată., OUG 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene și OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

***

Pentru informaţii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere, tipuri de formulare şi alte informaţii, se poate accesa site-ul oficial al instituției la adresa http://igi.mai.gov.ro/

De asemenea, invităm solicitanţii să utilizeze aplicaţia on-line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a documentelor.

SERVICIUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEȚULUI DOLJ

ULTIMA
ORĂ

REZULTATELE OBŢINUTE DE POLIŢIŞTII SERVICIULUI PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI BIHOR, ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ACESTUI AN

Sari la conținut