Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

PESTE 31.000 DE PERMISE PENTRU BENEFICIARI AI PROTECȚIEI TEMPORARE AU FOST EMISE DE POLIȚIȘTII DIN CADRUL CENTRULUI REGIONAL DE PROCEDURI ȘI CAZARE A SOLICITANȚILOR DE AZIL BUCUREȘTI, ÎN ANUL 2022

3 februarie 2023

Zeci de mii de permise pentru beneficiari ai protecției temporare au fost emise de polițiștii din cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil București, în anul 2022. Aproximativ 500 de persoane au fost incluse în programele de integrare.

Peste 1000 de cereri de azil au fost depuse în anul 2022 la sediul Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil – București. La nivelul centrului au fost soluționate în etapa administrativă 1.367 de dosare (cereri de azil, reunificări sau alte tipuri de proceduri), iar în 526 de cazuri a fost acordată o formă de protecție din partea statului român. 495 de persoane au fost incluse în programele de integrare.

În anul 2022, polițiștii de imigrări, au gestionat procesele de înregistrare și soluționare a cererilor depuse de străini pentru acordarea protecției din partea statului român și au derulat programe de integrare în societatea românească pentru beneficiarii unei forme de protecție.

Competența teritorială a centrului se întinde pe raza a nouă județe, respectiv Argeș, Brașov, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Ilfov, Prahova și Vâlcea.

A fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil și respectat principiul nereturnării, iar toate persoanele care au primit protecție internațională, precum și solicitanții de azil au beneficiat de documente de identitate și, după caz, de documente de călătorie.

Un moment important în activitatea structurii l-a constituit adoptarea Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenței unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înțelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE și având drept efect introducerea unei protecții temporare. Pentru punerea în aplicare a Deciziei, a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 367 din 18 martie 2022 privind stabilirea unor condiţii de asigurare a protecţiei temporare, la nivelul Centrului București fiind emise anul trecut 31.679 de permise de protecție temporară.

Referitor la țara de origine, străinii care au solicitat acordarea unei forme de protecție din partea statului român, provin din state precum Siria, Somalia și Afganistan.

De asemenea, pe linia reunificării familiei au fost soluţionate 236 de cereri.

Asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil, procesarea cererilor de azil în mod eficient în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, creșterea capacității actorilor relevanți în susținerea procesului de integrare socială a străinilor, precum și implementarea mecanismului de asigurare a solidarității între statele membre, în cazul unor afluxuri de persoane aflate în nevoia de protecție, rămân acțiunile noastre prioritare.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

INFORMARE PRIVIND PRELUNGIREA DREPTULUI DE ŞEDERE PENTRU DESFĂŞURAREA DE ACTIVITĂŢI COMERCIALE

Sari la conținut