Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

MII DE CERERI DE AZIL ÎNREGISTRATE ȘI PESTE 100.000 DE PERMISE DE ȘEDERE EMISE DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI PENTRU BENEFICIARII DE PROTECȚIE TEMPORARĂ, ÎN ANUL 2022

27 februarie 2023

În domeniul azilului, în anul 2022, la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări au fost înregistrate 12.368 cereri de azil, cu 2.778 mai multe decât în anul anterior, când au fost depuse şi înregistrate 9.590 astfel de cereri. 

Cele mai multe au fost depuse de cetățenii din Ucraina – 4.398, apoi de cei din India –  1.486, Bangladesh – 1.364, Siria – 1.313 și Pakistan – 803.

Cererea de azil poate fi depusă de oricare străin, aflat pe teritoriul României sau într-un punct pentru trecerea frontierei. O persoană este considerată solicitant de azil din momentul manifestării de voinţă, exprimate în scris sau oral, în faţa autorităţilor competente, din care să rezulte că aceasta solicită protecţia statului român.

Cererile de azil se depun personal de către străinii aflaţi pe teritoriul României sau într-un punct de control pentru trecerea frontierei de stat.

În cazul străinilor minori, cererile de azil pot fi depuse de reprezentantul legal.

Minorii care au împlinit vârsta de 14 ani pot depune cereri de azil în nume propriu.

Dacă un străin se adresează cu o cerere/memoriu/petiţie în care menţionează că doreşte o formă de protecţie în Romania, i se comunică în scris că este necesar să se prezinte personal la autorităţile competente să primească astfel de cereri.

Cererile de azil depuse în afara teritoriului României nu sunt admise.

Mai multe informații în acest domeniu găsiți aici: https://igi.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2022/10/LEGE-nr.-122-din-4-mai-2006.pdf

În ceea ce privește activitatea de integrare a persoanelor cu o formă de protecţie şi a altor categorii de persoane, specialiștii în domeniu au asigurat participarea la programul de integrare pentru 1.803 persoane.

De asemenea, polițiștii de imigrări au emis în perioada de referință 101.077 permise de ședere pentru beneficiarii de protecție temporară.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DE IMIGRĂRI DIN IAȘI ÎN COOPERARE CU REPREZENTANȚI DIN CADRUL INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCĂ IAȘI

Sari la conținut