Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

INSPECTORATUL GENERAL PENTRU IMIGRĂRI SĂRBĂTOREȘTE 141 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARĂ

7 aprilie 2022

Polițiștii de imigrări celebrează astăzi, 7 aprilie, 141 de ani de la semnarea, de către Regele Carol I, a primului act normativ care reglementa regimul străinilor în România – „Legea asupra streinilor“ publicată în Monitorul Oficial nr. 6 din anul 1881. Momentul a devenit unul de importanță deosebită pentru fiecare polițist de imigrări, ocazie cu care, în semn de apreciere pentru rezultatele deosebite obţinute în activitate, devotamentul, munca şi efortul depuse, au fost acordate distincţiile ,,Polițistul Anului” și ,,Structura Anului”.

Anul acesta, ziua aniversară este marcată şi prin activități cultural-recreative cu solicitanții de azil și beneficiarii unei forme de protecție din cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Giurgiu, denumită ,,O zi la Castelul Peleș din Sinaia”, iar la centrul Maramureș se organizează ,,Ziua Porților Deschise” sub sloganul „Polițist de imigrări pentru o zi” la care participă elevii Liceului Teoretic ”Ioan Buteanu” din Șomcuta Mare.

În cadrul manifestării dedicate evocării momentului aniversar, inspectorul general, chestor de poliţie Marius-Florin MIHĂILĂ a acordat distincţiile ,,Polițistul Anului” și ,,Structura Anului”, în semn de apreciere pentrurezultatele deosebite obţinute în activitate, spiritul de echipă, devotamentul, munca şi efortul depuse.

Potrivit misiunii sale, Inspectoratul General pentru Imigrări este structura responsabilă la nivelul MAI pentru implementarea politicilor României în domeniile migrației, azilului și integrării străinilor în societatea românească.

Poliţiştii de imigrări îndeplinesc cu onoare misiunea încredinţată de statul român, aceea de a acorda străinilor dreptul de şedere, de a controla permanent respectarea legislației din domeniul de referință, de a acorda o formă de protecţie cetățenilor străini sau apatrizi, precum și de a sprijini integrarea cetățenilor străini în societatea românească. Toate acestea contribuie la relizarea obiectivului MAI, acela de a menţine ordinea publică, securitatea naţională şi protejarea cetăţenilor României.

Răsfoind filele istoriei aflăm că în cele șapte articole, legea reglementa modalitatea în care străinul putea fi constrâns ,,de a se depărta” din locul în care se află, de a locui într-un anumit loc sau chiar de a părăsi țara, termenul în care străinul va trebui să ,,execute ordinul de espulsiune sau de schimbare a reședinței”, timpul cât va avea dreptul să se ,,popréscă în fiecare localitate, până la frontieră”, conducerea afară din ,,țéră prin forța publică precum și ,,corecția aplicată în cazul reintrării pe teritoriul României. Totodată, se stabilea datoria ,,streinului” nou venit în țară de a obține de la autoritatea polițienească o carte de liberă trecere ,,pentru timpul cât va arăta că voesce să stea sau să călătorească”.

Legea avea să fie completată cu Regulamentul din anul 1900, care stipula că documentul pentru străinii intraţi în România este ,,Biletul de liberă trecere”.

De atunci și până în prezent, structurile pentru gestionarea migrației și azilului au cunoscut o evoluție semnificativă, atât în plan organizațional cât și funcțional iar legislația a fost în permanent adaptată și armonizată luând în considerare dezvoltarea fenomenului migraționist, atât la nivel intern cât și internațional.

Cu această ocazie, inspectorul general chestor de poliţie Marius-Florin MIHĂILĂ a mulțumit tuturor polițiștilor de imigrări pentru activitatea desfășurată și le-a urat ,,La mulți ani!”.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

REZULTATELE OBŢINUTE DE POLIŢIŞTII SERVICIULUI PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI BIHOR, ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ACESTUI AN

Sari la conținut