Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ÎN JUDEȚUL GALAȚI AU FOST DEPISTAȚI 34 DE STRĂINI ÎN SITUAȚII ILEGALE ȘI AU FOST APLICATE 83 DE SANCȚIUNI CONTRAVENȚIONALE ÎN VALOARE DE 38.500 DE LEI, PE PARCURSUL ANULUI 2020

21 ianuarie 2021

În cursul anului 2020, polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al județului Galați au asigurat managementul șederii în România pentru 2682 de persoane, cetățeni terți și europeni. Au fost depistați 34 de străini în situații ilegale, respectiv 8 persoane care desfășurau activități lucrative fără forme legale și 26  de persoane cu ședere ilegală. Au fost emise 20 de decizii de returnare din care 11 cu măsură complementară de nepermiterea intrării pe teritoriul țării, pentru 5 cetățeni au fost dispuse măsuri de luare în custodie publică în vederea returnării sub escortă, iar o persoană a fost îndepărtată până la frontieră. Totodată, polițiștii de imigrări au emis peste 260 de avize de muncă și au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 38.500 lei.

Activitatea polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Imigrări al județului Galați s-a desfășurat pe parcursul anului 2020 în conformitate cu atribuțiile conferite de legislația în vigoare pe linie de migrație și luând în considerare dispozițiile legale, recomandările și măsurile emise de prevenire şi limitare a răspândirii infectării cu coronavirus (COVID-19)

În ceea ce priveste şederea/rezidenţa pe teritoriul României în anul 2020, poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Imigrări Galaţi au asigurat managementul şederii pe raza judeţului pentru 2682 de persoane dintre care 1966 străini din state terţe, cei mai mulţi din Republica Moldova, Turcia, Srilanka, Bangladesh, India, Pakistan şi 716 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE, majoritatea din Italia, Franţa şi Spania.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetăţenilor români, UE, sau SEE), educaţie, angajare în muncă, sau ședere permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite 10 invitaţii, depuse pentru străini din Irak, Liban, Tunisia etc.

De asemenea, ca urmare a aprobării prelungirii dreptului de şedere au fost emise 1139 permise de şedere dintre care 1119 de şedere temporară şi 20 de şedere pe termen lung. Au fost eliberate peste 100 de certificate de înregistrare şi documente de rezidenţă permanentă UE.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 317 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 267 avize de angajare/ pentru lucrători permanenţi, 50 de solicitări fiind respinse sau retrase de angajatori.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă au fost organizate 54 de  acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu în urma cărora au fost depistaţi un număr de 34 străini în situaţii ilegale, respectiv 8 persoane care desfășurau activități lucrative fără forme legale și 26  de persoane cu ședere ilegală.

Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea/prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 20 de decizii de returnare prin care s-a stabilit obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, pentru 11 persoane fiind aplicată măsura nepermiterii intrării în ţară pentru perioade cuprinse între 3 luni  şi 5  ani.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 83 de  sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 38.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 194/2002 privind regimul străinilor in România republicată, O.U.G. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale UE/SEE şi O.U.G. 25/2014 privind încadrarea in muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor in România.

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

SERVICIUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI GALAŢI

ULTIMA
ORĂ

72 DE POSTURI SCOASE LA CONCURS ÎN CADRUL INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU IMIGRĂRI

POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI AU EMIS, ÎN PRIMA JUMĂTATE A ACESTEI LUNI, PESTE 1.700 DE PERMISE DE ȘEDERE PENTRU BENEFICIARII PROTECȚIEI TEMPORARE

Sari la conținut