Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ÎN ANUL 2019, ÎN JUDEȚUL ILFOV 4698 DE STRĂINI AU PRIMIT DOCUMENTE DE ȘEDERE, 2970 AU SOLICITAT AVIZE DE MUNCĂ, 158 AU FOST DEPISTAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE DIN CARE 140 DE PERSOANE AU FOST OBLIGATE SĂ PĂRĂSEASCĂ ROMÂNIA

30 ianuarie 2020

În cursul anului 2019, polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al județului Ilfov au asigurat managementul șederii în România pentru 15.506 persoane, din state terțe și cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost emise 4698 de documente de ședere, 2970 avize de angajare/detașare. 158 de persoane au fost depistate în situații ilegale și emise 54 de decizii de returnare și 12 comunicări de părăsire. De asemenea, 10 străini au fost returnați la frontiera de stat și 64 au fost luați în custodie publică în vederea îndepărtării. Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 483 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 482.000 de lei.

Polițiștii din cadrul Serviciului pentru Imigrări al județului Ilfov, în anul 2019, au asigurat managementul șederii, pe raza județului, pentru 15.506 persoane, dintre care 10.796 de străini din state terțe, cei mai mulți din Turcia, Vietnam, China, Nepal, Sri Lanka și Republica Moldova și 4.710 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE, majoritatea din Italia, Franța, Suedia și Grecia.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: angajarea în muncă, conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), educaţie și stabilirea permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite 188 de invitații depuse pentru străini, dintre care 30 au fost respinse.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 4.463 de permise pentru ședere temporară și pe termen lung. Au fost eliberate 917 certificate de înregistrare și cărți de rezidență permanentă.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 2.970 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 2.838 de  avize de angajare/detașare pentru lucrători permanenţi/ detașați. Comparativ cu anul precedent se constată o creștere cu peste 200% a cererilor depuse.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 58 de verificări, 41 controale și 25 de acțiuni cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați 60 de străini în situații ilegale.

Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale și care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege în vederea acordării sau prelungirii dreptului de şedere, au fost emise 54 de decizii de returnare de pe teritoriul României, 12 comunicări de părăsire a teritoriului țării noastre. Dintre acestea, 10 persoane au fost îndepărtate sub escortă până la frontiera de stat în termen de 24 de ore, 64 persoane au fost luate în custodie publică, iar pentru celelalte au fost dispuse alte măsuri.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 483 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 482.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare și OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în Româniacu modificările și completările ulterioare.

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

***

Vă invităm să ne contactaţi pentru orice aspect referitor la aplicarea prevederilor legale privind regimul străinilor în România la adresa de email if.igi@mai.gov.ro sau vizitând site-ul public la adresa http://igi.mai.gov.ro/.

SERVICIUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI ILFOV

ULTIMA
ORĂ

PESTE 100 DE STRĂINI DEPISTAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ, DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI, ÎN COOPERARE CU STRUCTURI CU ATRIBUȚII ÎN DOMENIU

Sari la conținut