Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

EVALUAREA PE LINIE DE MIGRAȚIE, ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ANULUI 2019

30 iulie 2019

În primul semestru al anului 2019, polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția Migrație au asigurat managementul șederii și rezidenței pe teritoriul României celor peste 100 000 de persoane, străini din state terțe și cetățeni ai UE/SEE/CH. Au fost depistați 1554 de străini cu ședere ilegală, emise 1126 de decizii de returnare, instituite peste 300 de consemne privind interdicția intrării în România și aplicate 3950 de sancțiuni contravenționale.

          Totodată, polițiștii de imigrări au emis peste 11.000 de avize de muncă și au efectuat controale la 3983 de societăți comerciale, în urma cărora au depistat 1223 de străini în situații ilegale, 285 desfășurau activități lucrative fără forme legale.  Au fost aplicate 405 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 3.500.000 de lei străinilor și reprezentanților firmelor.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pe teritoriul României celor peste 100.000 de persoane aflate în evidențele instituției , cetățeni străini din state terțe (cei mai mulți din Turcia,Vietnam, Moldova, China etc.) și cetățeni ai UE/SEE/CH (cei mai mulți din Italia, Franța, Germania, Grecia etc.)

Principalele scopuri pentru care cetățenii străini şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), educaţie, angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre. Cei mai mulți dintre aceștia sunt stabiliți în București și pe raza județelor Ilfov, Timiș,  Constanța și Cluj.

În ceea ce priveşte admisia în România, au fost primite 5446  solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice. Au fost soluționate, prin emiterea avizului, 2608 de cereri de scurtă ședere şi 2838 de lungă şedere, cele mai multe în scop de vizită, turism, studii și reîntregirea familiei.

Totodată, cetățenii străini au depus peste 20 000 de cereri de prelungire a dreptului de ședere temporară și aproximativ 730 de cereri pentru șederea pe termen lung. Au fost primite peste 6000 de cereri de eliberare a certificatelor de înregistrare și emise 107 cărți de rezidență pentru membri de familie ai cetățenilor Uniunii Europene/SEE/CH.

În aceeaşi perioadă, au fost eliberate 11.678 avize de angajare/detaşare, pentru lucrători permanenţi, detașați, înalt calificaţi, ICT, sezonieri și transfrontalieri, fiind înregistrată o creștere evidentă față de primul semestru al anului 2018, când au fost eliberate 4409  de avize. În urma celor peste 1000 de acțiuni/controale la aproximativ 4000 de societăți comerciale, care au vizat combaterea muncii nedeclarate, au fost depistați 1223 de străini în situații ilegale, dintre care 285 desfășurau activități lucrative fără forme legale și au fost aplicate 405 sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 3.500.000 lei (253.150 lei –străinilor depistaţi; 3.277. 700 lei – angajatorilor).

Cu privire la țara de origine a străinilor care accesează piața forței de muncă din România, pe primul loc se situează Vietnam (2812), urmat de Moldova (1360), Sri Lanka (1201), Nepal (1194), Turcia (1181) și India (1040) etc..

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 4374 de acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați cu şedere ilegală 1554 de străini, în creștere cu 23% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 1126 de decizii de returnare, prin care s-a stabilit obligația de a părăsi teritoriul României și au fost aplicate sancțiuni contravenționale cu avertisment și amendă în valoare de peste 800.000 lei.  De asemenea, pentru 339 de persoane a fost aplicată măsura interdicției de a intra în țară pentru diferite perioade de timp, de la 3 luni la 10 ani.

Totodată, în perioada de referinţă, 493 de cetăţeni străini au fost îndepărtaţi sub escortă,  dintre care 356 în termen de 24 de ore. De asemenea, au fost întocmite documente de luare în custodie publică pentru 187 de persoane până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre, 142 fiind returnate.

Ca și alternativă la îndepărtarea forțată, 30 de migranți au optat pentru programul de repatriere voluntară umanitară și au părăsit țara noastră la o dată stabilită de comun acord cu Organizația Internațională pentru Migrație. Totodată, în cazul a 100 de străini a fost acordată tolerarea rămânerii pe teritoriul României până la încetarea motivelor care au stat la baza deciziei.

În perioada de referință, ofițeri din cadrul Direcției Migrație au participat la 11 misiuni operative sub egida FRONTEX, în vederea întăririi controlului asupra fluxurilor de migraţie ilegală către teritorii ale UE şi a combaterii criminalităţii/infracţionalităţii transfrontaliere.

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

BIROUL  INFORMARE  ŞI  RELAŢII  PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

72 DE POSTURI SCOASE LA CONCURS ÎN CADRUL INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU IMIGRĂRI

POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI AU EMIS, ÎN PRIMA JUMĂTATE A ACESTEI LUNI, PESTE 1.700 DE PERMISE DE ȘEDERE PENTRU BENEFICIARII PROTECȚIEI TEMPORARE

Sari la conținut