Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

EVALUAREA ACTIVITĂŢII POLIŢIŞTILOR DE IMIGRĂRI DIN VRANCEA, ÎN ANUL 2021

27 ianuarie 2022

În cursul anului 2021, poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al judeţului Vrancea au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pe teritoriul României pentru aproximativ 1000 de persoane, din state terţe și europene. Au fost emise aproximativ 380 de documente de ședere și înregistrate peste 700 de cereri de eliberare a avizului de angajare sau detașare. În activitățiile operative au fost depistaţi 19 cetățeni străini în situaţii ilegale, unul dintre acesta a intrat în țară în perioada de interdicție dispusă anterior, emise 30 de documente administrative de părăsire a României. Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 29 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 38.650 lei.

În cursul anului 2021, poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al judeţului Vrancea au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pe teritoriul României pentru 956 de persoane, dintre care 659 din staţe terţe şi 297 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE.

Principalele scopuri pentru care cetățenii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă, conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE)  sau stabilire pe termen lung pe teritoriul ţării noastre.

În ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă, au fost primite 4 invitaţii în scop de vizită și afaceri pentru cetățeni din Egipt, Algeria și Liban.

De asemenea, ca urmare a aprobării prelungirii dreptului de şedere, au fost emise 303 permise de şedere, dintre care 289 pentru şedere temporară şi 14 pentru şedere pe termen lung. Au fost eliberate 71 de certificate de înregistrare și 6 cărți de rezidență permanentă pentru cetățeni UE/SEE.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 717  cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 516 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi sau detaşaţi.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă, au fost organizate acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 19 străini în ședere ilegală.

Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 30 decizii de returnare prin care s-a stabilit obligaţia de returnare și termenul pentru plecare voluntară de pe teritoriul României, cele mai multe ca urmare a revocării vizei de intrare sau a dreptului de ședere.

De asemenea, în cooperare cu lucrătorii I.T.M.Vrancea au fost efectuate 14 acțiuni la societăți comerciale care au solicitat avize de muncă sau figurează cu angajați cetățeni străini, 5 dintre acestea fiind sancționate pentru nerespectarea regimului juridic aplicabil cetățenilor străini în materie de angajare și Codul Muncii.

Poliţiştii de imigrări au aplicat 29 de sancţiuni contravenţionale în valoare de  38.650  lei pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 194/2002 privind regimul străinilor în România republicată, O.U.G. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale UE/SEE/CH şi O.G. 25/2014 privind încadrarea in muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

SERVICIUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEȚULUI VRANCEA

ULTIMA
ORĂ

PESTE 100 DE STRĂINI DEPISTAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ, DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI, ÎN COOPERARE CU STRUCTURI CU ATRIBUȚII ÎN DOMENIU

Sari la conținut