Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

EVALUAREA ACTIVITĂŢII POLIŢIŞTILOR DE IMIGRĂRI DIN VASLUI, ÎN ANUL 2018

17 ianuarie 2019

În cursul anului 2018, polițiștii Biroului pentru Imigrări al județului Vaslui au asigurat managementul șederii şi rezidenţei pe teritoriul României pentru 418 de persoane, dintre care 285 din state terțe și 133 cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistați 28 străini în situații ilegale și emise 6 decizii de returnare. Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 42 de sancțiuni contravenționale în valoare de 9600 de lei.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al județului Vaslui, în cursul anului 2017, au asigurat managementul șederii şi rezidenţei, pe raza județului, pentru 418 de persoane, dintre care 285 străini din state terțe, cei mai mulți din Republica Moldova,  Turcia, China şi 133 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE, majoritatea din Italia, Bulgaria şi Spania.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

În ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost soluţionate 5 invitații depuse pentru străini din Irak, Sudan, Indonezia, etc..

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 2 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, în calitate de lucrători permanenţi, ambele cereri fiind soluţionate pozitiv.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 135 permise de ședere, dintre care 129 pentru ședere temporară și 6 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 24 de certificate de înregistrare pentru cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 75 de acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați 28 străini în situații ilegale. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise decizii de returnare prin care s-a stabilit obligația de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, 3 cetățeni străini au solicitat azil, 3 au fost returnați direct la frontieră,  iar 16 au fost puşi în legalitate. În 3 dintre cazuri a fost aplicată măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României pe o perioadă de 2 ani.

Polițiștii de imigrări au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale în valoare de  9600 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată.

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

***

Pentru informaţii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere, tipuri de formulare şi alte informaţii, se poate accesa site-ul oficial al instituției la adresa www.igi.mai.gov.ro.

De asemenea, invităm solicitanţii să utilizeze aplicaţia on-line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a documentelor.

BIROUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI VASLUI

ULTIMA
ORĂ

PESTE 100 DE STRĂINI DEPISTAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ, DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI, ÎN COOPERARE CU STRUCTURI CU ATRIBUȚII ÎN DOMENIU

Sari la conținut