Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

EVALUAREA ACTIVITĂŢII POLIŢIŞTILOR DE IMIGRĂRI DIN MARAMUREȘ, ÎN ANUL 2018

16 ianuarie 2019

În cursul anului 2018, poliţiştii Biroului pentru Imigrări al judeţului Maramureș, au asigurat managementul şederii şi rezidenţei pe teritoriul României pentru 1984 de persoane, dintre care 921 din staţe terţe şi 1062 cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistaţi 21 de străini în situații ilegale, emise 10 decizii de returnare, 12 străini au fost luați în custodie publică și returnați sub escort. Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 59 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 27.600 de lei.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al judeţului Maramureș, în cursul anului 2018, au asigurat managementul şederii şi rezidenţei, pe raza judeţului, pentru 1984 de personae, dintre care 921 străini din state terţe, cei mai mulţi din Ucraina şi Moldova şi 1062  de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Germania, Franța şi Austria.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntegirea familiei, membri de familie ai cetaţenilor români, UE, sau SEE, studii, angajare în muncă, sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite 57 invitaţii, majoritatea fiind depuse pentru străini din India, Liban şi Irak.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi au fost emise 260 permise de şedere, dintre care 240 pentru şedere temporară şi 20 pentru şedere pe termen lung. Au fost eliberate 197 de certificate de înregistrare şi 11 cărţi de rezidenţă permanentă.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 7 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare/detaşare în muncă, fiind emise 5 avize de angajare/detaşare pentru lucrători permanenţi şi detaşaţi.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă au fost organizate 64 de acţiuni cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 22  străini în situaţii ilegale. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea/prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 10 decizii de returnare, 12 au fost luați în custodie publică, 3 societăți comerciale sancționate contravențional cu amenzi în valoare de 23.500 lei.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 59 sancţiuni contravenţionale în valoare de 27.600 lei pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 194/2002 privind regimul străinilor in România republicată  şi O.U.G. 25/2014 privind încadrarea in muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor in România.

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

***

Pentru informaţii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere, tipuri de formulare şi alte informaţii, se poate accesa site ul oficial al instituţiei la adresa www.igi.mai.gov.ro.

De asemenea, invităm solicitanţii să utilizeze aplicaţia on line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducere timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a documentelor.

BIROUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI MARAMUREȘ

ULTIMA
ORĂ

PESTE 100 DE STRĂINI DEPISTAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ, DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI, ÎN COOPERARE CU STRUCTURI CU ATRIBUȚII ÎN DOMENIU

Sari la conținut