Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

EVALUAREA ACTIVITĂȚII POLIȚIȘTILOR DE IMIGRĂRI DIN BISTRIȚA-NĂSĂUD, ÎN ANUL 2021

7 februarie 2022

        În cursul anului 2021, polițiștii Biroului pentru Imigrări al Judeţului Bistrița-Năsăud au asigurat managementul șederii și rezidenței pe teritoriul României pentru 1.146 de persoane, cetățeni europeni și ai statelor terțe, fiind emise 424 de documente de ședere și 836 de avize de muncă. Au fost depistaţi 16 străini aflați în situații ilegale. De asemenea, au fost emise 8  documente administrative prin care străinii au fost obligați să părăsească țara și s-au instituit 6 măsuri de interzicere a intrării pe teritoriul României. Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale în valoare de 27.900 de lei.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroului pentru Imigrări al Judeţului Bistrița-Năsăud, în cursul anului 2021, au asigurat managementul șederii și rezidenței, pe raza județului, pentru 1.146 de persoane, dintre care 599 de cetățeni ai U.E/S.E.E/C.H, cei mai mulți proveniți din Italia, Germania, Ungaria, Spania și 547 de cetățeni din state terțe, dintre care majoritatea din Moldova, Nepal, Turcia, SUA şi Vietnam.

Principalele scopuri pentru care străinii și-au stabilit rezidența sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetățenilor români, U.E sau S.E.E), studii, angajare în muncă sau stabilirea permanentă pe teritoriul țării noastre.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 999 de cereri de obținere a avizelor de angajare în muncă, majoritatea pentru cetățeni proveniți în principal din Nepal, Bangladesh, Pakistan, India. Dintre acestea au fost aprobate 836 de cereri, fiind emise avize de angajare în muncă pentru lucrători permanenți.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 323 de permise de ședere, dintre care 306 pentru ședere temporară și 17 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 100 de certificate de înregistrare, 1 carte de rezidență permanentă și cetățenilor U.E/S.E.E/C.H.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință au fost executate 79 de acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu și au fost depistați 16 străini aflați în situații ilegale. În anul 2021 au fost emise 8 de decizii de returnare, 2 decizii de returnare sub escortă și s-au instituit 6 măsuri de interzicere a intrării pe teritoriul României pentru perioade de 6 luni.

Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale, dintre care amenzi în valoare de 27.900  de lei, unui număr de 12 persoane fizice și 8 persoane juridice, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare,  respectiv O.G 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

Controlul permanent asupra legalității șederii străinilor în România, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate sunt acțiunile prioritare ale polițiștilor de imigrări, care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

***

Pentru informații privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentația necesară prelungirii dreptului de ședere/înregistrării dreptului de rezidență, tipuri de formulare și alte informații, se poate accesa site-ul oficial al instituției la adresa www.igi.mai.gov.ro.

De asemenea, invităm solicitanții să utilizeze aplicația on-line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducerea timpilor de așteptare la ghișeu și eficientizarea procesului de preluare a documentelor.

BIROUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI BISTRIȚA-NĂSĂUD

ULTIMA
ORĂ

PESTE 100 DE STRĂINI DEPISTAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ, DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI, ÎN COOPERARE CU STRUCTURI CU ATRIBUȚII ÎN DOMENIU

Sari la conținut