Poliţiştii de imigrări din cadrul Direcţiei pentru Imigrări a Municipiului București au desfășurat, timp de două zile, mai multe acțiuni privind combaterea șederii ilegale și a muncii nedeclarate a străinilor pe teritoriul țării noastre. Față de cinci persoane aflate în situații ilegale au fost dispuse măsuri în consecință. O societate comercială a fost sancționată cu 30.000 de lei.
La data de 13 septembrie a.c., polițiștii de imigrări din București au preluat de la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coandă, doi bărbați, de 20, respectiv 39 de ani, din Bangladesh și Afganistan, care au fost transferați din Austria și Olanda în baza Regulamentului Dublin.
Persoanele în cauză, sunt bănuite de infracțiunea de trecerea frauduloasă a frontierei de stat și au fost introduse în Centrul de Cazare a Srăinilor Luaţi în Custodie Publică Otopeni, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.
La ieşirea din ţară, pe numele străinilor va fi instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de 5 ani, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
O zi mai târziu (14 septembrie a.c.), polițiștii de imigrări au depistat alte trei persoane din Nepal și Egipt, cu vârste cuprinse între 24 și 36 de ani, toți bărbați, care nu au părăsit teritoriul României la încetarea dreptului de ședere.
Ca urmare a celor constatate, doi străini au fost îndepărtați sub escortă până la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coandă – Otopeni. La ieșirea din țară, pe numele unuia dintre ei a fost instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de 2 ani, în conformitate cu prevederile actului normativ menționat anterior.
Pe numele celui de-al treilea a fost emisă decizie de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 zile de pe teritoriul țării noastre.
Pe linia combaterii muncii ilegale, poliţiştii de imigrări au finalizat verificările pentru o societate comercială de pe raza de competenţă. Pentru neregulile constatate, reprezentantul societății comerciale a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 30.000 lei, în conformitate cu O.G. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România (primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin fără aviz de angajare sau de detaşare, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată).
BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE