Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

CETĂȚENI STRĂINI RELOCAȚI ÎN PROGRAMUL EXTRA UE

23 octombrie 2019

          Astăzi, 23 octombrie a.c., un grup de 24 de persoane, refugiaţi de origine siriană, evacuat din Iordania, a sosit în România în cadrul programului de relocare extra UE. Prin acest demers România își aduce contribuția, alături de comunitatea internațională, la sprijinul și protecția refugiaților aflați provizoriu în Iordania.

În primul stat de azil, aceste persoane au întâmpinat dificultăți în ceea ce priveşte întoarcerea acasă în condiții de demnitate și siguranță, precum și în a beneficia de protecție și oportunități de integrare.

În acest context, singura soluție durabilă pentru refugiaţi este relocarea pe teritoriul unui alt stat care le poate acorda protecție, rezidență și acces la aceleași drepturi și obligații ca pentru proprii cetățeni.

Operațiunea de relocare, a celor 24 de persoane, a presupus un ansamblul de activități desfășurate de Inspectoratul General pentru Imigrări, în cooperare cu alte autorități, precum și cu organizații internaționale și organizații neguvernamentale, în vederea selectării și transferării în România a persoanelor în nevoie de relocare.

Urmare a procedurilor de selecţie şi a manifestării acceptului din partea acestora, cetăţenii străini au fost relocaţi în România, pentru a avea o şansă la o viaţă mai bună.

Astfel, grupul, alcătuit din 24 de persoane, familii formate din adulți și copii, cu vârste cuprinse între trei săptămâni și 49 de ani, va parcurge într-o primă etapă, procedurile de recepţie privind amprentarea, controlul medical şi emiterea documentelor de şedere pe teritoriul românesc.

Ulterior, aceștia vor fi incluşi în programul de integrare în scopul familiarizării cu specificul societăţii româneşti. Astfel, refugiaţii vor participa la cursuri de limbă română, sesiuni de acomodare culturală, asistenţă şi consiliere în vederea accesării drepturilor şi a modalităţilor de exercitare a acestora în ţara noastră.

Totodată, complementar, prin organizaţiile neguvernamentale, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul de incidenţă, vor continua să primească asistenţa specifică, acordată prin proiectele cu finanţare europeană.

Transferul refugiaţilor sirieni, de astăzi, reprezintă punerea în aplicare a prevederilor  Hotărârii de Guvern nr.1596/2008 privind relocarea refugiaţilor în România și face parte din angajamentele asumate de statul nostru, pentru perioada 2018-2019, privind transferul a 109 persoane aflate în nevoie de relocare din Iordania și Turcia.

Grupul celor 24 de persoane încheie operațiunea de relocare din Iordania privind responsabilitatea transferului pentru cele 40 de persoane stabilită prin deciziile Comitelului pentru relocarea refugiaților din România.

Decizia privind relocarea refugiaţilor aflați în nevoie reală de protecție a fost luată avându-se în vedere criterii precum, necesităţile internaţionale de relocare a refugiaţilor stabilite de către Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), evaluarea situației privind integrarea în societate a refugiaților aflați în România și rolul Inspectoratului General pentru Imigrări în gestionarea problematicii azilului la nivel național.

Acţiunea de transfer a fost organizată cu implicarea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie care a asigurat transportul persoanelor din Iordania în țara noastră. Costurile necesare acestei activităţi au fost finanțate din fondurile alocate României de Uniunea Europeană prin Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare.

*          *

*

Refugiat în nevoie de relocare – străinul aflat pe teritoriul altui stat, care a fost recunoscut ca refugiat potrivit Convenției de la Geneva, sau străinul recunoscut ca refugiat de UNHCR în conformitate cu art. 1 lit. A din Convenția de la Geneva și cu art. II pct. 2 din Protocol, care nu beneficiază de protecție efectivă, nu are posibilitatea integrării pe teritoriul statului de azil și nu are posibilitatea de repatriere voluntară în condiții de siguranță și demnitate.

Relocarea refugiaţilor este procedura de selecţie şi transfer a refugiaţilor dintr-o ţară în care ei şi-au găsit refugiul către o ţară gazdă sigură, care acceptă să-i primească. Astfel, relocarea reprezintă singura soluţie pentru acei refugiaţi care nu beneficiază de protecţie efectivă în prima țară de azil în care şi-au găsit refugiul.

BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

PESTE 40 DE STRĂINI AU FOST DEPISTAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE, TREI SOCIETĂȚI COMERCIALE AU FOST VERIFICATE, DAR ȘI ALTE ACTIVITĂȚI AU FOST DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI

Sari la conținut