Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

CĂSĂTORIE DE CONVENIENŢĂ DEPISTATĂ DE POLIŢIŞTII DE LA IMIGRĂRI, ÎN JUDEȚUL BRĂILA

2 martie 2018

Polițiștii de imigrări din Brăila, în urma activităților specifice, au refuzat prelungirea dreptului de ședere unei tinere de 24 de ani din Ucraina, în urma constatării căsătoriei de conveniență cu un român. Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Inspectoratul General pentru Imigrări întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea, descoperirea și combatarea acestei practici, luând în considerare atât importanța vieții de familie, cât și respectarea legislației în domeniul migrației.

Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al judeţului Brăila au refuzat prelungirea dreptului de ședere temporară pe teritoriul României unei tinere de 24 de ani, din Ucraiana, în urma constatării căsătoriei de convenienţă cu un român. 

Cei doi au declarat că s-au cunoscut în luna iulie 2017, prin intermediul unei rețele de socializare, iar în luna decembrie a anului trecut, femeia a venit în România și, după câteva săptămâni, cei doi s-au căsătorit.

La începutul lunii februarie a.c., tânăra s-a prezentat, cu documentele necesare, la sediul Biroului pentru Imigrări al judeţului Brăila şi a solicitat prelungirea dreptului de şedere în scop de reîntregirea familiei.

Conform procedurilor, polițiștii de imigrări au început verificările în cazul celor doi soți, în cadrul cărora au fost efectuate vizite la domiciliul conjugal declarat, discuţii cu persoane din anturajul acestora și alte activități relevante în stabilirea situației reale. 

Interviul, considerat un instrument de lucru important în reliefarea vieţii reale de familie, a contribuit, şi de această dată, la clarificarea situaţiei cuplului. Întrebările adresate soţilor în cadrul interviului au vizat demonstrarea realităţii mariajului, cunoşterea partenerului de viaţă, precum și viața în comun a celor doi. Toate aceste aspecte, au dus la concluzia că străinul a încheiat căsătoria de convenienţă, cu scopul de a eluda condiţiile de şedere pe teritoriul României şi de a obţine un document care să-i permită călătoria în alte state europene.

Urmare a celor constatate, polițiștii de imigrări au refuzat prelungirea dreptului de ședere temporară pe teritoriul țării noastre. Pe numele femeii, a fost emisă o decizie de returnare prin care a fost obligată să părăsească țara în termen de 30 de zile.

 ***

Conform O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, Inspectoratul General pentru Imigrări refuză prelungirea dreptului de ședere solicitat în baza căsătoriei dacă, în urma verificărilor efectuate, se constată că acea căsătorie este de conveniență.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Inspectoratul General pentru Imigrări întreprinde toate măsurile necesare pentru prevenirea, descoperirea și combaterea acestei practici, luând în considerare atât importanța vieții de familie, cât și respectarea legislației în domeniul migrației, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

De asemenea, invităm solicitanţii să utilizeze aplicaţia on line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducere timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a documentelor.

BIROUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEȚULUI BRĂILA               

ULTIMA
ORĂ

PESTE 100 DE STRĂINI DEPISTAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ, DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI, ÎN COOPERARE CU STRUCTURI CU ATRIBUȚII ÎN DOMENIU

Sari la conținut