Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

BĂRBAT DIN SRI LANKA DEPISTAT CU ȘEDERE ILEGALĂ ÎN JUDEȚUL PRAHOVA

9 octombrie 2023

Polițiștii de imigrări din Prahova au depistat, la sfârșitul săptămânii trecute, un bărbat din Sri Lanka, care nu mai îndeplinea condițiile de ședere pe teritoriul României.

Pe numele acestuia a fost emisă decizie de returnare cu termen de plecare voluntară în 15 zile de pe teritoriul țării noastre.

La data de 7 octombrie a. c., polițiștii din cadrul Serviciului pentru Imigrări al Județului Prahova, în cooperare cu polițiști ai Serviciului Județean de Poliție Transporturi Prahova, au desfășurat o acțiune în stațiile CFR, de pe raza de competență, scopul fiind prevenirea și combaterea migrației ilegale.

În cadrul acțiunii au fost legitimate 24 de persoane, dintre care doi cetățeni străini.

Ca urmare a verificărilor efectuate a fost depistat un bărbat de 37 de ani, din Sri Lanka, care nu mai avea drept de ședere valabil pe teritoriul țării noastre.

Bărbatul a intrat legal în România, în scop de angajare în muncă, însă la momentul depistării nu mai îndeplinea condițiile de ședere pe teritoriul țării noastre.

Pe numele persoanei în cauză a fost emisă decizie de returnare cu termen de plecare voluntară în 15 zile, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

***

În conformitate cu prevederile art. 83 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, decizia de returnare constituie actul administrativ prin care Inspectoratul General pentru Imigrări constată şederea ilegală pe teritoriul României a străinului şi stabileşte obligaţia acestuia de returnare, precum şi termenul pentru plecarea voluntară.

Prin excepţie de la această regulă, în cazul străinului declarat indezirabil sau care prezintă risc de sustragere de la executarea voluntară a obligaţiei de returnare, prin decizia de returnare se constată şederea ilegală pe teritoriul României şi se stabileşte obligaţia de returnare şi îndepărtarea sub escortă.

Prezintă risc de sustragere de la executarea voluntară a obligaţiei de returnare:

  • străinul care a trecut sau a încercat să treacă ilegal frontiera de stat a României;
  • străinul care a intrat în România în perioada de interdicţie dispusă anterior;
  • străinul a cărui identitate nu a putut fi stabilită;
  • străinul a cărui conduită determină suspiciunea rezonabilă că intenţionează să se sustragă de la executarea voluntară a obligaţiei de returnare.

Decizia de returnare se întocmeşte în scris în două exemplare, fiecare în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională, şi conţine motivele de fapt şi de drept, precum şi informaţiile privind căile de atac posibile.

Mai multe informații decizia de returnare, respectiv stabilirea obligaţiei de returnare a străinilor, găsiți accesând următorul link, art. 81 – 85: https://igi.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2023/07/ORDONANTADEURGENTAnr.194din12decembrie2002.pdf

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

INFORMARE PRIVIND PRELUNGIREA DREPTULUI DE ȘEDERE TEMPORARĂ PENTRU ALTE SCOPURI – VOLUNTARIAT

Sari la conținut