Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

AVIZELE DE ANGAJARE/DETAȘARE A CETĂȚENILOR STRĂINI S-AU SUPLIMENTAT CU 10000

2 septembrie 2019

În contextul unor modificări legislative, prin Hotărârea Guvernului nr.634 din 27 august a.c., a fost suplimentat contingentul anual pe tipul de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă cu 10000 de avize de angajare/detașare.

Astfel, în concordanţă cu politica privind migraţia forţei de muncă şi luând în considerare solicitările repetate ale reprezentanților mediului de afaceri, actul normativ sus menționat modifică articolul unic din  Hotărârea Guvernului nr.34/2019 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2019.

Decizia privind suplimentarea contingentului din acest an la 30.000 de lucrători nou-admiși a fost luată având în vedere potențialul de dezvoltare economică a României, necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, dar și pentru a preveni situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale.

Avizul de angajare/detașare este documentul oficial care dă dreptul străinului, cetățean al unui stat din afara Uniunii Europene și Spațiului Economic European, să desfășoare activități lucrative în România.

În primele opt luni ale acestui an, a fost înregistrată o creștere semnificativă a numărului solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare / detașare a lucrătorilor străini și au fost emise peste 17800 de avize – o medie de peste 2200 de avize eliberate lunar. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018, se constată o creștere cu 165% a numărului de avize emise.

***

Potrivit Hotărârii Guvernului  nr. 34 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 80 din 31 ianuarie  2019, în acest an, Inspectoratul General pentru Imigrări putea emite avize unui număr de 20000 de cetățeni străini, lucrători nou-admiși pentru următoarele tipuri de lucrători: permanenţi, stagiari, sezonieri, transfrontalieri, înalt calificați, detașați, ICT (persoane transferate în cadrul aceleiași companii).

Mai multe detalii privind angajarea străinilor pe teritoriul României puteți găsi accesând pagina web a instituției http://igi.mai.gov.ro/ro/content/munca.

BIROUL  INFORMARE  ŞI  RELAŢII  PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

INFORMARE REFERITOARE LA CONDIȚIILE PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎNDEPLINEASCĂ UN CETĂȚEAN STRĂIN DACĂ DOREȘTE SĂ VINĂ ÎN ROMÂNIA ȘI SĂ RĂMÂNĂ PE TERITORIUL ȚĂRII NOASTRE

Sari la conținut