Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ASPECTE DIN SITUAȚIA OPERATIVĂ A INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU IMIGRĂRI, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ

4 iulie 2022

Poliţiştii de imigrări, în ultima săptămână, au emis cetăţenilor străini şi europeni 2.039 documente privind şederea sau rezidenţa pe teritoriul României. Au fost gestionate 4.991 cereri de avize de angajare şi 1.832 solicitări de viză. S-au înregistrat 138 cereri de acordare a unei forme de protecţie internaţională, s-au emis 260 de documente temporare de identitate, iar pentru 70 de persoane au fost întocmite hotărâri de respingere a cererilor. La bugetul de stat au fost încasate taxe în valoare de 1.048.108 lei. De asemenea, au fost aplicate 232 de sancțiuni contravenţionale, cu amendă în valoare totală de 186.525 lei, cetăţenilor străini şi angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.

Prioritățile operative ale polițiștilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în perioada 27 iunie – 3 iulie a.c., au vizat controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate, precum și asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil.

Astfel, în perioada de referință, în ceea ce priveşte admisia în România, au fost înregistrate 1832 solicitări de viză, au fost soluționate 1217 dintre care 1179 au fost avizate favorabil și 38 au fost avizate negativ.

Totodată, au fost înregistrate 3365 cereri de prelungire a dreptului de ședere pentru cetăţenii statelor terţe, iar pentru cetăţenii europeni au fost înregistrate 253 de cereri in vederea emiterii certificatelor și cărților de înregistrare a rezidenței. Cetățenilor străini le-au fost emise 1997 permise de ședere temporară și pe termen lung.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă și reîntregirea familiei.

Polițiștii de imigrări au efectuat 66 acţiuni de control, la nivel naţional, cu efective proprii şi în colaborare cu structuri având atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini, în cadrul cărora au fost depistaţi 154 de cetăţeni străini cu şedere ilegală.

De asemenea, pentru 124 de persoane au fost emise decizii de returnare în vederea îndepărtării de pe teritoriul României, 45 depersoane au fost îndepărtate sub escortă, iar pentru 20 de persoane a fost dispusă măsura de luare în custodie publică, până la returnarea de pe teritoriul țării noastre.

Au fost înregistrate 4991 solicitări privind emiterea avizelor de angajare/detașare, au fost soluţionate 2436 de cereri, dintre acestea 2041 au fost aprobate şi 395 au fost respinse.

În aceeași perioadă, polițiștii de imigrări au aplicat 232 de sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare de 186.525 lei cetăţenilor străini şi angajatorilor, pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora. Totodată, la bugetul de stat au fost încasate taxe în valoare de 1.048.108 lei

În perioada de referinţă, au fost înregistrate 138 cereri de azil, solicitanții aflându-se în diferite stadii de procedură. De asemenea, 17 solicitanți au primit protecția statului român, iar pentru 70 de cetățeni străini au fost emise hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecție internațională. Pentru 260 de solicitanți de azil și 42 de beneficiari de protecție în România, polițiștii au emis documente temporare de identitate sau permise de ședere care le atestă reședința în țara noastră.

Acțiunile de prevenire şi combatere a şederii ilegale şi muncii nedeclarate ale polițiștilor de imigrări vor continua, sens în care, recomandăm cetățenilor străini să respecte legalitatea șederii în România.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DE IMIGRĂRI DIN IAȘI ÎN COOPERARE CU REPREZENTANȚI DIN CADRUL INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCĂ IAȘI

Sari la conținut