Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ASPECTE DIN SITUAȚIA OPERATIVĂ A INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU IMIGRĂRI, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ

27 iunie 2022

Poliţiştii de imigrări, în ultima săptămână, au emis cetăţenilor străini şi europeni 1.214 documente privind şederea sau rezidenţa pe teritoriul României. Au fost gestionate 3.707 cereri de avize de angajare şi 1.100 solicitări de viză. S-au înregistrat 107 cereri de acordare a unei forme de protecţie internaţională, s-au emis 93 de documente temporare de identitate, iar pentru 25 de persoane au fost întocmite hotărâri de respingere a cererilor. La bugetul de stat au fost încasate taxe în valoare de 599.695 lei. De asemenea, au fost aplicate 175 de sancțiuni contravenţionale, cu amendă în valoare totală de 176.025 lei, cetăţenilor străini şi angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.

Prioritățile operative ale polițiștilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în perioada 22 – 26 iunie a.c., au vizat controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate, precum și asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil.

Astfel, în perioada de referință, în ceea ce priveşte admisia în România, au fost înregistrate 1.100 solicitări de viză, au fost soluționate 600 dintre care 582 au fost avizate favorabil și 18 au fost avizate negativ.

Totodată, au fost înregistrate 902 cereri de prelungire a dreptului de ședere pentru cetăţenii statelor terţe, iar pentru cetăţenii europeni au fost înregistrate 192 de cereri in vederea emiteriicertificatelor și cărților de înregistrare a rezidenței. Cetățenilor străini le-au fost emise 1.131 permise de ședere temporară și pe termen lung.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă și reîntregirea familiei.

Polițiștii de imigrări au efectuat 53 de acţiuni şi controale, la nivel naţional, cu efective proprii şi în colaborare cu structuri având atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini, în cadrul cărora au fost depistaţi 70 de cetăţeni străini cu şedere ilegală.

De asemenea, pentru 68 de persoane au fost emise decizii de returnare în vederea îndepărtării de pe teritoriul României, 2 persoane au fost îndepărtate sub escortă, iar pentru 7 persoane a fost dispusă măsura de luare în custodie publică, până la returnarea lor de pe teritoriul țării noastre.

Au fost înregistrate 3.707 solicitări privind emiterea avizelor de angajare/detașare, au fost soluţionate 1.822 de cereri, dintre acestea 1.639 au fost aprobate şi 183 au fost respinse.

În aceeași perioadă, polițiștii de imigrări au aplicat 175 de sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare de 176.025 lei cetăţenilor străini şi angajatorilor, pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora. Totodată, la bugetul de stat au fost încasate taxe în valoare de 599.695 lei

În perioada de referinţă, au fost înregistrate 107 cereri de azil, solicitanții aflându-se în diferite stadii de procedură. De asemenea, 10 solicitanți au primit protecția statului român, iar pentru 25 de cetățeni străini au fost emise hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecție internațională. Pentru 93 de solicitanți de azil și 83 debeneficiari de protecție în România, polițiștii au emis documente temporare de identitate sau permise de ședere care le atestă reședința în țara noastră.

Acțiunile de prevenire şi combatere a şederii ilegale şi muncii nedeclarate ale polițiștilor de imigrări vor continua, sens în care, recomandăm cetățenilor străini să respecte legalitatea șederii în România.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

INFORMARE PRIVIND PRELUNGIREA DREPTULUI DE ŞEDERE PENTRU DESFĂŞURAREA DE ACTIVITĂŢI COMERCIALE

Sari la conținut