Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ASPECTE DIN SITUAȚIA OPERATIVĂ A INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU IMIGRĂRI, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ

21 iunie 2022

Poliţiştii de imigrări, în ultima săptămână, au emis cetăţenilor străini şi europeni 1874 de documente privind şederea sau rezidenţa pe teritoriul României, în diferite scopuri şi perioade de timp. Au fost gestionate 6140 de cereri de avize de angajare şi 2117 solicitări de viză. S-au înregistrat 76 de cereri de acordare a unei forme de protecţie internaţională, s-au emis 215 documente temporare de identitate, iar pentru 48 de persoane au fost întocmite hotărâri de respingere a cererilor. La bugetul de stat au fost încasate taxe în valoare de 795646 lei. De asemenea, au fost aplicate 212 sancțiuni contravenţionale, cu amendă în valoare totală de 344800 lei, cetăţenilor străini şi angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.

Prioritățile operative ale polițiștilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în această perioadă, au vizat controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate.

Astfel, în perioada 14 – 21 iunie a.c., în ceea ce priveşte admisia în România, au fost gestionate 2117 solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate, dintre care 1319 au fost avizate favorabil.

Totodată, au fost înregistrate 1411 de cereri de prelungire a dreptului de ședere pentru cetăţenii statelor terţe, iar pentru cetăţenii europeni au fost înregistrate 272 decertificate și cărți de înregistrare a rezidenței. Cetățenilor străini le-au fost emise 1559 de permise de ședere temporară și pe termen lung.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă și conexe dreptului la unitatea familiei.

Polițiștii de imigrări au efectuat 56 de acţiuni şi controale, la nivel naţional, cu efective proprii şi în colaborare cu structuri având atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini, în cadrul cărora au fost depistaţi 101 de cetăţeni străini în şedere ilegală.

De asemenea, pentru 62 de persoane au fost emise decizii de returnare în vederea îndepărtării de pe teritoriul României, 21 de persoane au fost îndepărtate sub escortă, iar pentru 19 persoane a fost dispusă măsura de luare în custodie publică, până la returnarea lor de pe teritoriul țării noastre.

În perioada de referinţă, la bugetul de stat au fost încasate taxe în valoare de 795646 de lei.

Au fost înregistrate 6140 de solicitări privind emiterea unor avize de angajare/detașare, iar pentru alte 3094 de cereri s-a finalizat procedura de soluţionare, dintre acestea 2675 au fost aprobate şi 419 respinse.

Polițiștii de imigrări au aplicat 212 sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare de 344800 lei, cetăţenilor străini şi angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 76 de cereri de azil, solicitanții aflându-se în diferite stadii de procedură. De asemenea, 4 solicitanți au primit protecția statului român, iar pentru 48 cetățeni străini au fost emise hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecție internațională. Pentru 172 de solicitanți de azil și 43 de beneficiari de protecție în România, polițiștii au emis documente temporare de identitate sau permise de ședere care le atestă reședința în țara noastră.

Acțiunile polițiștilor de imigrări de prevenire şi combatere a şederii ilegale şi muncii nedeclarate vor continua și recomandăm cetățenilor străini să respecte legalitatea șederii în România.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

INFORMARE PRIVIND PRELUNGIREA DREPTULUI DE ŞEDERE PENTRU DESFĂŞURAREA DE ACTIVITĂŢI COMERCIALE

Sari la conținut