Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ASPECTE DIN SITUAȚIA OPERATIVĂ A INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU IMIGRĂRI, ÎN PERIOADA 29 IANUARIE – 6 FEBRUARIE 2020

8 februarie 2020

Prioritățile operative ale polițiștilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în această perioadă,  au vizat controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil, procesarea cererilor de azil în mod eficient în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

Astfel, în perioada de referință, în ceea ce priveşte admisia în România, au fost primite peste 1500 de solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate,  dintre care 1300 au fost  avizate favorabil.

Totodată, au fost înregistrate aproximativ 3000 de cereri de prelungirea dreptului de ședere pentru diferite perioade de timp, dintre care 1458  au fost aprobate și 14 au fost respinse.

Cetățenilor străini le-au fost emise 1522 de permise de ședere temporară și pe termen lung, iar europenilor peste 330 de certificate și cărți de înregistrarea rezidenței.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă, conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie a cetăţenilor români, UE sau SEE), studii etc..

De asemenea, polițiștii de imigrări au revocat dreptul de ședere pentru 107 cetățeni străini care nu mai îndeplineau condițiile de ședere pe teritoriul României și au anulat  7 vize de intrare în diverse scopuri.

Polițiștii de imigrări au efectuat mai multe acţiuni şi controale, cu efective proprii şi în colaborare cu alte structuri având atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini.

În urma acțiunilor întreprinse, la nivel național, au fost depistați 57 de cetățeni străini în ședere ilegală. Au fost emise 61 de decizii de returnare în vederea îndepărtării de pe teritoriul României, 27 de persoane fiind conduse sub escortă, până la punctul de frontieră, în termen de 24 de ore.

De asemenea, polițiștii de imigrări au întreprins demersuri de luare în custodie publică a 40 de cetățeni străini până la returnarea lor de pe teritoriul țării noastre.

Pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul migraţiei, poliţiştii au aplicat cetăţenilor străini 331 de sancțiuni contravenționale,  în valoare totală de 60.700 de lei.

Au fost primite peste 1700 de cereri de eliberare a unor avize pentru angajarea în muncă, cele mai multe pentru lucrători permamenți și detașați, și au fost sancționate 14  persoane juridice, cu amenzi în valoare de 42.000 de lei, pentru nerespectarea regimului juridic aplicat străinilor angajați.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 99 de cereri de azil, persoanele aflându-se în diverse stadii de procedură. De asemenea, pentru 53 de persoane au fost emise hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecție internațională. Pentru 158 de solicitanți de azil și 52 de beneficiari de protecție în România, polițiștii au emis documente temporare de identitate sau permise de ședere care le atestă reședința în țara noastră.

BIROUL  INFORMARE  ŞI  RELAŢII  PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

INFORMARE PRIVIND PRELUNGIREA DREPTULUI DE ŞEDERE PENTRU DESFĂŞURAREA DE ACTIVITĂŢI COMERCIALE

Sari la conținut