Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ASPECTE DIN SITUAȚIA OPERATIVĂ A INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU IMIGRĂRI, ÎN PERIOADA 16-22 IANUARIE 2020

23 ianuarie 2020

Au fost efectuate mai multe acţiuni şi controale, cu efective proprii şi în colaborare cu alte structuri având atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini.

În perioada de referință, în ceea ce priveşte admisia în România, au fost primite 1413  solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate, 1130 fiind avizate favorabil.

Au fost emise 1141 de permise de ședere temporară și 32 pe termen lung pentru străini din state terțe. Au fost eliberate 309 certificate de înregistrare și cărți de rezidență pentru cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH.

De asemenea, au fost emise 617 avize pentru angajarea în muncă, cele mai multe pentru lucrători permamenți și detașați. Totodată, pe linia combaterii muncii nedeclarate, au fost sancționate 17 persoane juridice, cu amenzi în valoare de 65.000 de lei, pentru nerespectarea regimului juridic aplicat străinilor angajați.

Totodată, a fost revocat dreptul de ședere pentru 59 de străini care nu mai îndeplineau condițiile de ședere pe teritoriul României.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă și conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie a cetăţenilor români, UE sau SEE).

De asemenea, poliţiştii de imigrări au aplicat 162 de sancțiuni contravenționale cetăţenilor străini care nu au respectat legislaţia în domeniul migraţiei,  în valoare totală de 24825.00  lei.

În urma acțiunilor întreprinse, la nivel național, au fost depistați 77  de cetățeni străini în ședere ilegală, cei mai mulţi în municipiul București şi județul Timiș. Au fost emise 57 de decizii de returnare în vederea îndepărtării de pe teritoriul României.

Polițiștii de imigrări au organizat misiuni de îndepărtare sub escortă de pe teritoriul României pentru 22 de cetățeni străini, iar pentru 29 au întocmit documente necesare în vederea luării în custodie publică până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 106 cereri de azil, persoanele aflându-se în diverse stadii de procedură. De asemenea, pentru 62 de străini au fost emise hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecție internațională.

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil rămân acțiunile prioritare ale polițiștilor de imigrări, care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

BIROUL  INFORMARE  ŞI  RELAŢII  PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

PESTE 100 DE STRĂINI DEPISTAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ, DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI, ÎN COOPERARE CU STRUCTURI CU ATRIBUȚII ÎN DOMENIU

Sari la conținut