Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ASPECTE DIN SITUAȚIA OPERATIVĂ A INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU IMIGRĂRI, ÎN PERIOADA 13 FEBRUARIE – 20 FEBRUARIE 2020

22 februarie 2020

Poliţiştii de imigrări, în ultima săptămână, au emis cetăţenilor străini şi europeni 1598 de documente privind şederea sau rezidenţa pe teritoriul României, în diverse scopuri, şi au primit peste 1600 cereri de avize de angajare/detaşare. Au fost organizate 51 de acţiuni, în urma cărora au fost depistaţi 80 de cetăţeni străini în situații ilegale, fiind emise 47 de decizii de returnare, iar pentru 91 de persoane a fost revocat dreptul de ședere.

Poliţiştii au aplicat sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare de peste 158.000 de lei, cetăţenilor străini şi angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.

 Au fost primite 108 cereri de azil, pentru 8 persoane fiind finalizată procedura prin obținerea unei forme de protecție internațională, iar pentru 32 de persoane au fost întocmite hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecţie internaţională în România.

Prioritățile operative ale polițiștilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în această perioadă,  au vizat controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil, procesarea cererilor de azil în mod eficient în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

Astfel, în perioada de referință, în ceea ce priveşte admisia în România, au fost primite peste 1400 de invitații și solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate,  dintre care 1138 au fost avizate favorabil.

Totodată, au fost înregistrate 2539 de cereri de prelungirea a dreptului de ședere pentru diferite perioade de timp, dintre care 1329  au fost aprobate,  31 au fost respinse, iar celelalte se află în curs de soluţionare.

Cetățenilor străini le-au fost emise 1332 de permise de ședere temporară și pe termen lung, iar europenilor peste 266 de certificate și cărți de înregistrarea rezidenței.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă, conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie a cetăţenilor români, UE sau SEE), studii etc..

De asemenea, polițiștii de imigrări au revocat dreptul de ședere pentru 91 cetățeni străini care nu mai îndeplineau condițiile de ședere pe teritoriul României.

Polițiștii de imigrări au efectuat 51  de acţiuni şi controale, cu efective proprii şi în colaborare cu alte structuri având atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini.

În urma acțiunilor întreprinse, la nivel național, au fost depistați 80 de cetățeni străini în ședere ilegală. Au fost emise 47 de decizii de returnare în vederea îndepărtării de pe teritoriul României, 13  cetăţeni străini fiind îndepărtaţi sub escortă.

De asemenea, polițiștii de imigrări au întreprins demersuri de luare în custodie publică a 43 de cetățeni străini până la returnarea lor de pe teritoriul țării noastre.

Pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul migraţiei, poliţiştii au aplicat cetăţenilor străini 178 de sancțiuni contravenționale,  în valoare totală de 44.600 de lei.

Au fost primite peste 1600 de cereri de eliberare a unor avize pentru angajarea în muncă, cele mai multe pentru lucrători permamenți și detașați, și au fost sancționaţi reprezentanţii a 24 de  societăţi comerciale, cu amenzi în valoare de 113.500 de lei, pentru nerespectarea regimului juridic aplicat străinilor angajați.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 108  cereri de azil, persoanele aflându-se în diverse stadii de procedură. De asemenea, pentru 32 de persoane au fost emise hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecție internațională. Pentru 74 de solicitanți de azil și 53 de beneficiari de protecție în România, polițiștii au emis documente temporare de identitate sau permise de ședere care le atestă reședința în țara noastră.

BIROUL  INFORMARE  ŞI  RELAŢII  PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

INFORMARE PRIVIND PRELUNGIREA DREPTULUI DE ŞEDERE PENTRU DESFĂŞURAREA DE ACTIVITĂŢI COMERCIALE

Sari la conținut