În perioada de referință, în ceea ce priveşte admisia în România, au fost primite 1231 de solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate, 981 fiind avizate favorabil.

Totodată, au fost emise 1352 de permise de ședere temporară și 66 pe termen lung pentru străini din state terțe. Au fost eliberate 292 de certificate de înregistrare și cărți de rezidență pentru cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH.

De asemenea, a fost revocat dreptul de ședere pentru 93 de străini care nu mai îndeplineau condițiile de ședere pe teritoriul României.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă și conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie a cetăţenilor români, UE sau SEE).

Polițiștii de imigrări au efectuat mai multe acţiuni şi controale, cu efective proprii şi în colaborare cu alte structuri având atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini. Astfel, în urma acțiunilor întreprinse, la nivel național, au fost depistați 68 de cetățeni străini în ședere ilegală, cei mai mulţi în municipiul București şi județul Timiș. Au fost emise 61 de decizii de returnare în vederea îndepărtării de pe teritoriul României.

Polițiștii de imigrări au organizat misiuni de îndepărtare sub escortă de pe teritoriul României pentru 4 cetățeni străini, iar pentru 35 au întocmit documente necesare în vederea luării în custodie publică până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.

Pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul migraţiei, poliţiştii au aplicat cetăţenilor străini 239 de sancțiuni contravenționale,  în valoare totală de 48.050 de lei.

Au fost emise 561 de avize pentru angajarea în muncă, cele mai multe pentru lucrători permamenți și detașați și au fost sancționate 17 persoane juridice, cu amenzi în valoare de 162.000 de lei, pentru nerespectarea regimului juridic aplicat străinilor angajați.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 87 de cereri de azil, persoanele aflându-se în diverse stadii de procedură. De asemenea, pentru 52 de străini au fost emise hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecție internațională.

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil rămân acțiunile prioritare ale polițiștilor de imigrări, care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

BIROUL  INFORMARE  ŞI  RELAŢII  PUBLICE