Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

Asistența solicitanților de azil

3 iunie 2021

Conform Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, solicitanţii de azil beneficiază de următoarele măsuri de asistenţă:

  • Beneficiază la cerere de cazare gratuită într-unul din cele 6 centre ale Inspectoratului General pentru Imigrări. Aceste centre de cazare dispun de camere de locuit şi bucătării dotate corespunzător, precum şi de spaţii de recreere (camere de rugăciune, cluburi, camere de joacă, săli de calculatoare şi săli de sport) care sunt folosite gratuit de către solicitanţii de azil.
  • Cazarea în Centrele Regionale IGI presupune şi asigurarea produselor de igienă personală şi de curăţenie, precum şi asigurarea bunurilor materiale necesare pregătirii şi preparării hranei şi servitul mesei.
  • Beneficiază, la cerere, în situaţia în care nu dispun de mijloace materiale de întreţinere, de hrană în limita sumei de 20 lei/persoană/zi, de o alocaţie pentru procurarea îmbrăcămintei în valoare de 200 lei/sezonul rece şi 135 lei/sezonul cald şi de alte cheltuieli, în limita sumei de 12 lei/persoană/zi.
  • Beneficiază, la cerere, sub forma unor sume forfetare, de asistență materială pentru închirierea unei locuințe atunci cănd capacitatea de cazare în centrele IGI este depășită;
  • Beneficiază de acces la piaţa forţei de muncă în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, după expirarea unei perioade de 3 luni de la data depunerii cererii de azil, dacă solicitantul de azil se mai află în procedura de determinare a unei forme de protecţie.
  • Beneficiază gratuit de asistenţă medicală primară şi spitalicească de urgenţă, precum şi aistenţă medicală şi tratament gratuit în cazuri de boli acute sau cronice;
  • Minorii solicitanţi de azil participă la cursurile de învăţare a limbii române, pe durata unui an şcolar, după absolvirea acestuia fiind înscrişi în sistemul de învăţământ şcolar obligatoriu în aceleaşi condiţii ca şi minorii cetăţeni români. Pentru asigurarea participării la cursuri, IGI acordă pachete cu rechizite.
  • Participă gratuit la activităţi de adaptare culturală şi pot beneficia în caz de nevoie de consiliere şi asistenţă psihologică.
  • Copiii solicitanţi de azil beneficiază de alocaţia de stat acordată minorilor, în aceleaşi condiţii ca pentru cetăţenii români.
ULTIMA
ORĂ

INFORMARE PRIVIND PRELUNGIREA DREPTULUI DE ŞEDERE PENTRU DESFĂŞURAREA DE ACTIVITĂŢI COMERCIALE

Sari la conținut