Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ARANJAMENTE DE LUCRU APLICABILE ACORDULUI TRIPARTIT, DOCUMENT SEMNAT ÎNTRE INSPECTORATUL GENERAL PENTRU IMIGRĂRI ȘI ORGANIZAȚIILE INTERNAȚIONALE UNHCR ȘI OIM

5 iunie 2020

Astăzi, 5 iunie a.c., la sediul Inspectoratului General pentru Imigrări, a avut loc semnarea documentului Aranjamente de lucru aplicabile Acordului Tripartit, între Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Imigrări.

Documentul a fost semnat de Inspectoratul General pentru Imigrări, doamna Nisreen Rubaian, reprezentant în România al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi și domnul Mircea Mocanu, Șef al Biroului OIM din România.

Aranjamentele de lucru stabilesc în detaliu, responsabilitățile fiecărei entități, angajamentele financiare şi activităţile specifice ce vor fi desfăşurate în perioada de implementare a Acordului privind evacuarea temporară din România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională. De asemenea, este statuat fluxul de lucru în cadrul Centrului de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara (CTU), respectiv responsabilități privind primirea, cazarea, procesarea refugiaților, reguli de ordine interioară în incinta centrului, etc.

În cadrul întrevederii Inspectoratul General pentru Imigrări, a subliniat ecourile pozitive pe care CTU le are pe plan european şi internaţional, fiind un exemplu al solidarităţii în protecția umanitară, cât şi o bază pentru eforturile coordonate în crearea de soluţii durabile pentru refugiaţi.

”Apreciem în mod deosebit implicarea României în protecția refugiaților conform angajamentelor asumate în timpul Forumului Global pentru Refugiați din 2019, în pofida perioadei dificile pe care o traversăm cu toții,” a spus doamna Nisreen Rubaian. ”Relocarea refugiaților și Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă Timișoara a permis salvarea a peste 3.000 de refugiați aflați în situații extrem de vulnerabile, oferindu-le acestora un viitor într-o țară nouă” a mai adaugat aceasta.

„Ne bucură cooperarea strânsă pe care o avem încă de la deschiderea centrului cu autoritățile române și colegii de la UNHCR”, a declarat Mircea Mocanu, Șeful Biroului OIM din România.
„Acest exemplu de solidaritate din partea României arată că atunci când refugiații au nevoie de sprijin, putem oferi un răspuns umanitar puternic, cu impact pe plan global.”, a adăugat Mircea Mocanu.

Documentul, semnat astăzi, va intra în vigoare la data la care noul sediu alocat Centrului de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara va deveni operațional și se va menține pe întreaga perioadă de implementare a Acordului Tripartit.

***

Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă, prima facilitate europeană de acest gen, a fost creat în mai 2008. Acesta a fost înfiinţat în conformitate cu un acord tripartit, încheiat între Guvernul României, UNHCR şi OIM.  Centrul are o capacitate de găzduire de până la 200 de persoane și oferă adăpost temporar refugiaţilor aflaţi în nevoie urgentă de evacuare din prima ţară de azil până la relocarea acestora în alte țări.

Persoane de contact:

Inspectoratul General pentru Imigrări: comisar de poliţie Ermina MIHAI, tel. 021/410.75.13. int. 19039, mobil 0740973382

UNHCR România: Gabriela LEU, tel. +40 21 201 7898, mobil. +40 722 212097

OIM România: Diana DRAGOS, tel.  +40 21 210 30 50

ULTIMA
ORĂ

ÎN ULTIMELE DOUĂ ZILE, 16 STRĂINI ÎMPOTRIVA CĂRORA AU FOST EMISE DECIZII DE RETURNARE DE PE TERITORIUL ROMÂNIEI AU FOST ÎNDEPĂRTAȚI SUB ESCORTĂ DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI DIN CADRUL CENTRELOR DE CAZARE A STRĂINILOR LUAȚI ÎN CUSTODIE PUBLICĂ ARAD ȘI OTOPENI

Sari la conținut