Aproximativ 250 de activități specifice de control au fost desfășurate de polițiștii de imigrări din Botoșani în cursul acestui an. 19 străini au fost depistați în situații ilegale, iar în cinci cazuri au fost emise decizii de returnare.
O componentă importantă în domeniul migrației o constituie în continuare prevenirea și combaterea șederii ilegale și a muncii nedeclarate a străinilor, precum și implementarea măsurilor de îndepărtare de pe teritoriu sau custodia publică atunci când se impune acest lucru.
Astfel, în perioada 1 ianuarie-28 septembrie a.c., polițiștii de imigrări au organizat şi desfăşurat 246 de activități specifice de control pe linia legalității șederii străinilor pe teritoriul României și a muncii nedeclarate, atât cu forţe proprii sau în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu (Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontieră Iași și Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani).
Ca urmare a activităților desfășurate au fost depistați în situații ilegale 19 străini, în patru cazuri fiind emise decizii de returnare. În perioada de referință a fost emisă și o decizie de returnare sub escortă, persoana față de care a fost dispusă măsura (bărbat din India) fiind introdusă în Centrul de Cazare a Străinilor luați în Custodie Publică Otopeni, până la finalizarea procedurilor.
De asemenea, pentru abaterile constatate au fost aplicate 113 sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 194 din 2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Ieri polițiștii de imigrări au legitimat peste 50 de străini și au verificat trei societăți comerciale
La data de 28 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Botoșani, în cooperare cu polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Ordine Publică, respectiv Biroul de Ordine Publică, au desfășurat, în municipiul Botoșani, o acțiune pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate.
În cadrul acțiunii au fost verificate trei societăți comerciale, dintre care două desfășoară activități în domeniul confecțiilor metalice, iar una în domeniul confecțiilor textile.
52 de străini, cu vârste cuprinse între 21 și 52 de ani, au fost legitimați. Dintre persoanele legitimate, 51 sunt din Sri Lanka și unul din Bangladesh.
Din verificări a reieșit că persoanele în cauză au intrat legal în România, în scop de angajare în muncă, nefiind constatate încălcări ale legislației în domeniu.
BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE