Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ACTIVITATEA POLIȚIȘTILOR DE IMIGRĂRI DIN SATU MARE, ÎN ANUL 2021

7 februarie 2022

           În cursul anului 2021, polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al Județului Satu Mare au asigurat managementul șederii în România pentru 1.440, de persoane, dintre care 595 din state terțe și 845 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistați 120 străini în situații ilegale, pentru 35 au fost emise decizii de returnare de pe teritoriul României. De asemenea, au fost acordate 913 avize de angajare pentru lucrători permanenți şi au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în valoare de 4.000 de lei.

Activitatea polițiștilor din cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Satu Mare s-a desfășurat, pe parcursul anului 2021, în conformitate cu atribuțiile conferite de legislația în vigoare pe linie de migrație și luând în considerare dispozițiile legale, recomandările și măsurile emise de prevenire şi limitare a răspândirii infectării cu coronavirus (COVID-19).

Astfel, în ceea ce privește șederea/rezidența pe teritoriul României, în anul 2021, polițiștii din cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Satu Mare au asigurat managementul șederii, pe raza județului, pentru 1.440 de persoane, dintre care 595 de străini din state terțe, cei mai mulți din Ucraina, Bangladesh, Republica Moldova și 845 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Ungaria, Italia şi Germania.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 358  de permise de pentru ședere temporară și pe termen lung. Au fost eliberate 136 de certificate de înregistrare cetățeniilor europeni şi emise 13 cărți de rezidenţăpermanentă.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 1.064 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 913 avize de angajare/detașare pentru lucrători permanenţi.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 100 de verificări, controale şi acţiuni cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați 120 de străini în situații ilegale.

Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 35 decizii de returnare prin care s-a stabilit obligaţia de returnare și termenul pentru plecare voluntară de pe teritoriul României, au fost emise 3 comunicări de părăsire a teritoriului, 33 de persoane au fost cazate  în Centrul de Cazare a Străinilor luați în Custodie Publică Arad, ulterior îndepărtate sub escortă de pe teritoriul național și instituită măsura interdicției de intrare în România pentru 5 ani, iar pentru 11  fiind interzisă returnarea/îndepărtarea le-a fost reglementat dreptul de ședere. De asemenea, 69 persoane au solicitat azil după depistare și au fost conduse la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Maramureș.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 11sancțiuni contravenționale în valoare de 4.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare și OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare.

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

BIROUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI SATU MARE

ULTIMA
ORĂ

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DE IMIGRĂRI DIN IAȘI ÎN COOPERARE CU REPREZENTANȚI DIN CADRUL INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCĂ IAȘI

Sari la conținut