Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ACTIVITATEA POLIȚIȘTILOR DE IMIGRĂRI DIN ARGEȘ, ÎN ANUL 2020

21 ianuarie 2021

În cursul anului 2020, polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al județului Argeș au asigurat managementul șederii în România pentru 2271 de persoane, dintre care 1247 din state terțe și 1024 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistați 14 străini în situații ilegale și emise 4 decizii de returnare de pe teritoriul României. De asemenea, au fost acordate 387 de avize de angajare pentru lucrătorii permanenți, detașați și înalt calificați. Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 129 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 68.000 de lei.

Activitatea polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Imigrări al Județului Argeș s-a desfășurat pe parcursul anului 2020 în contextul situației epidemiologice naționale și internaționale, determinate de răspândirea SARS-CoV-2, cetățenilor străini fiindu-le aplicabile prevederile art. 47, alin. (1) din OUG nr. 70 din 14.05.2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15.05.2020, precum și prevederile art. 4, alin. (5) din Legea 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, referitoare la prelungirea unor termene și a valabilității documentelor.

Astfel, în  ceea ce privește șederea/rezidența pe teritoriul României, în anul 2020, polițiștii din cadrul Serviciului pentru Imigrări al județului Argeş au asigurat managementul șederii, pe raza județului, pentru 2271 de persoane, dintre care 1247 din state terțe, cei mai mulți din Turcia, Republica Moldova, Albania, Nepal și India și 1024 din Uniunea Europenă/SEE/CH, majoritatea din Franța și Italia.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), educaţie, angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite 18 invitații depuse pentru străini din Iordania, India, Egipt, Siria și Algeria.

De asemenea, ca urmare a aprobării prelungirii dreptului de ședere au fost emise 746 de permise de pentru ședere temporară și pe termen lung. Au fost eliberate 168 de certificate de înregistrare și 10 cărți de rezidență permanentă.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 415 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 387 de avize de angajare/detașare pentru lucrători permanenţi, detașați și înalt calificați.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați 14 străini în situații ilegale, fiind emise decizii de returnare, prin care s-a stabilit obligația de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 129 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 68.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare și OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în Româniacu modificările și completările ulterioare.

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

SERVICIUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEȚULUI ARGEȘ

ULTIMA
ORĂ

TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎNDEPĂRTAT SUB ESCORTĂ DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI DIN BRAȘOV

Sari la conținut