În ultimele 24 de ore, în urma acțiunilor întreprinse, polițiștii de imigrări din municipiul București au depistat 3 cetățeni străini, din India, Turcia și Republica Moldova, care nu mai îndeplineau condițiile legale de ședere pe teritoriul României. Doi dintre aceștia au primit decizii de îndepărtare, iar cel de-al treilea a solicitat o formă de protecție internațională în țara noastră.

Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția pentru Imigrări a Municipiului București au desfăşurat, în ultimele 24 de ore, mai multe acțiuni proprii și în colaborare, pe linia prevenirii și combaterii şederii ilegale a cetăţenilor străini, pe raza municipiului București.

Astfel, în cadrul activităților întreprinse, polițiștii de imigrări au depistat, cu ședere ilegală, trei bărbați, cu vârste curpinse între 20 și  29 de ani, din India, Turcia și Republica Moldova.

În urma verificărilor efectuate de către polițiștii de imigrări s-a stabilit că doi dintre aceștia au intrat legal în țară, în baza unor vize de lungă ședere în scop de studii și de reîntregirea familiei, iar cel de-al treilea în baza convențiilor internaționale, însă la expirarea termenului legal de ședere străinii nu au părăsit teritoriul României și nici nu au efectuat demersuri pentru prelungirea șederii.

Întrucât tânărul din Turcia, nu a respectat decizia de returnare, emisă anterior de către  polițiștii de imigrări, a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul României, iar la ieșirea din țară pe numele său a fost instituit consemn nominal de nepermitere a intrării în România pentru o perioadă de 6 luni.

Pentru bărbatul din Republica Moldova polițiștii de imigrări au emis o decizie de returnare prin care este obligat să părăsească teritoriul țării în cel mult 15 zile, acesta fiind sancționat contravențional cu avertisment conform prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată.

De asemenea, cetățeanul indian a solicitat, după depistare, acordarea unei forme de protecție internațională pe teritoriul României fiind îndrumat către Centrul Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil București în vederea continuării procedurii de azil.

***

Acţiunile desfăşurate de către poliţişti urmăresc asigurarea ordinii şi siguranţei cetăţeanului prin exercitarea unui control permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, precum şi combaterea migraţiei ilegale și a muncii nedeclarate.

Pentru informaţii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere, tipuri de formulare şi alte informaţii, se poate accesa site-ul oficial al instituţiei la adresa  www.igi.mai.gov.ro

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE