Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ACȚIUNI PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA ȘEDERII ILEGALE A CETĂȚENILOR STRĂINI, ÎN MUNICIPIUL BUCUREȘTI

6 martie 2020

În ultimele 24 de ore, în urma acțiunilor întreprinse, polițiștii de imigrări din municipiul București au depistat în situații ilegale 98 de cetățeni străini și  8 europeni, toți bărbați, din India, Nepal, Sri Lanka și Portugalia. 78 dintre aceștia nu aveau asupra lor documente, 20 de cetățeni indieni erau fără drept de ședere, fiindu-le emise decizii de returnare prin care au obligativitatea de a părăsi România în termen de 15 zile, iar europenii au fost sancționați pentru neîndeplinirea obligației de a-și înregistra rezidența în țara noastră în termenul legal de 3 luni de la data intrării.

Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția pentru Imigrări a Municipiului București au desfăşurat, în ultimele 24 de ore, acțiuni pe linia prevenirii și combaterii şederii ilegale a cetăţenilor străini, pe raza municipiului București.

Astfel, în cadrul activităților întreprinse, polițiștii de imigrări au verificat 183 de cetățeni străini, dintre aceștia 78 nu aveau asupra lor documente de identitate, 20 de cetățeni indieni au fost depistați cu ședere ilegală, 8 portughezi nu respectau regimul liberei circulații, iar ceilalți erau în legalitate.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că cetățenii străini au intrat legal în țară, în baza unor vize de lungă ședere în scop de angajare sau detașare, însă la expirarea termenului legal de ședere, 20 dintre aceștia nu au părăsit teritoriul României și nici nu au efectuat demersuri pentru prelungirea șederii. Pentru celelalte persoane polițiști au constatat faptul că acestea au reglementat dreptul de ședere, însă nu aveau asupra lor documente, obligație prevăzută de lege.

Cetățenii portughezi au intrat în țara noastră în baza dreptului la liberă circulație, însă aveau obligativitatea de a-și înregistra rezidența în termenul legal de 3 luni de la data intrării.

Urmare a celor constatate, polițiștii de imigrări au emis pe numele cetățenilor indieni decizii de returnare prin care sunt obligați să părăsească teritoriul țării în cel mult 15 zile, iar pentru 11 dintre aceștia, la ieșirea din țară, va fi instituit consemn nominal de nepermitere a intrării în România, pentru o perioadă de 6 luni, conform prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată.

De asemenea, polițiștii au aplicat cetățenilor străini și europeni, sancțiuni contravenționale cu avertisment și amendă în valoare totală de aproximativ 38.000 de lei, pentru nerespectarea regimului juridic aplicabil.

***

Acţiunile desfăşurate de către poliţişti urmăresc asigurarea ordinii şi siguranţei cetăţeanului prin exercitarea unui control permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, precum şi combaterea migraţiei ilegale și a muncii nedeclarate.

Pentru informaţii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere, tipuri de formulare şi alte informaţii, se poate accesa site-ul oficial al instituţiei la adresa  www.igi.mai.gov.ro

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE                      

ULTIMA
ORĂ

INFORMARE PRIVIND PRELUNGIREA DREPTULUI DE ŞEDERE PENTRU DESFĂŞURAREA DE ACTIVITĂŢI COMERCIALE

Sari la conținut