Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ACŢIUNI PENTRU PREVENIREA ŞI COMBATEREA MUNCII NEDECLARATE A CETĂŢENILOR STRĂINI ÎN BRAŞOV

17 mai 2022

Poliţiştii de imigrări din Braşov au desfăşurat ieri, o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii muncii nedeclarate a cetăţenilor străini în Braşov, în cadrul acţiunii a fost depistat, un cetățean străin din Bangladesh care desfăşura activităţi lucrative fără forme legale. Acestuia i-a fost revocat dreptul de şedere şi emisă decizie de returnare, prin care este obligat să părăsească țara noastră în termen de cel mult 30 de zile, iar societăţii comerciale angajatoare i-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 10.000 de lei.

Poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Braşov au efectuat ieri, 16 mai a.c., o acţiune în cooperare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Brașov și Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov, pe linia prevenirii și combaterii muncii nedeclarate a străinilor, pe raza de competență.

Astfel, în cadrul acțiunii efectuate a fost depistat un cetățean din Bangladesh, în vârstă 35 de ani, care desfăşura activităţi lucrative fără forme legale, respectiv fără a deţine aviz de muncă conform prevederilor OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că cetăţeanul bengalez a avut un drept de şedere în România însă nu a respectat reglementările referitoare la angajarea în muncă a străinilor pe teritoriul României.

Ca urmare a celor constatate, polițistii de imigrări au revocat dreptul de şedere al cetăţeanului străin şi au emis pe numele acestuia o decizie de returnare de pe teritoriul României, prin care este obligat să părăsească țara noastră în termen de cel mult 30 de zile, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 194/2002 privin regimul juridic al străinilor, republicată.

Față de societatea comercială în cauză a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 10.000 de lei, în conformitate cu prevederile OUG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă organizarea acţiunilor privind combaterea şederii şi muncii ilegale, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

Totodată, vă invităm să ne contactaţi pentru orice aspect referitor la aplicarea prevederilor legale privind regimul străinilor în România la nr. de telefon 0268409759 şi tel./fax 0268324288 sau vizitând site-ul www.igi.mai.gov.ro.

***

Străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare obţinut de angajatori în condiţiile OG 25/2014 privind angajarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. Prin excepţie, nu este necesară obţinerea avizului de angajare pentru străinii din categoriile prevăzute la art. 3 alin. (2).

În vederea detaşării pe teritoriul României a unui străin este necesar ca beneficiarul prestării de servicii să obţină avizul de detaşare, care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări.

Avizul de angajare/detaşare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detaşare.

Angajatorul/beneficiarul prestării servicii care are încadrat în muncă/detaşat un străin din categoria celor care au nevoie de aviz, are obligaţia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activităţii acestuia pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detaşare, precum şi a înscrisurilor prevăzute de lege.

Totodată, angajatorul/beneficiarul prestării servicii are obligaţia de a comunica, în termen de 10 zile, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul ori, după caz, încetarea detaşării acestuia.

Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

Pentru mai multe detalii privind angajarea străinilor pe teritoriul României, puteţi accesa pagina web a instituţiei la următorul link http://igi.mai.gov.ro/munca.SERVICIUL DE IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI BRAŞOV

ULTIMA
ORĂ

INFORMARE PRIVIND PRELUNGIREA DREPTULUI DE ŞEDERE PENTRU DESFĂŞURAREA DE ACTIVITĂŢI COMERCIALE

Sari la conținut