Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ACŢIUNI PENTRU COMBATEREA ȘEDERII ȘI MUNCII ILEGALE A CETĂŢENILOR STRĂINI, ÎN MUNICPIUL BRAŞOV

5 iunie 2018

Polițiștii de imigrări din Brașov, în urma unei acțiuni întreprinse, pe linia combaterii șederii ilegale și a muncii nedeclarate, au depistat 6 cetăţeni străini din Republica Moldova , care desfășurau activități lucrative fără aviz de muncă, pe un şantier din municipiul Braşov. Reprezentanţii societăţilor comerciale vor fi sancţionați contravenţional cu amenzi între 10.000 lei şi 20.000 lei pentru fiecare străin depistat.

Activitatea de prevenire şi combatere a șederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini  reprezintă o prioritate a Inspectoratului General pentru Imigrări, în vederea creşterii gradului de siguranţă a cetăţeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislaţiei în domeniul migraţiei.

Astfel, în data de 04 iunie a.c., poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al judeţului Braşov, în cooperare cu polițiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov și inspectori de muncă din cadrul ITM Braşov, beneficind de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi ,,Burebista” Braşov au efectuat o acțiune pe linia  prevenirii şi combaterii muncii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.

În cadrul activităţii întreprinse, poliţiştii de imigrări au depistat 6 cetăţeni străini, toți din Republica Moldova, cu vârste cuprinse între 25 și 49 de ani, care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale, respectiv fără a deţine aviz de muncă conform prevederilor OUG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.

Ca urmare a celor constatate, pe numele reprezentanţilor societăţilor comerciale vor fi aplicate sancţiuni contravenţionale, în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu sume între 10.000 lei şi 20.000 lei pentru fiecare străin depistat.

Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă organizarea unor astfel de acţiuni privind combaterea şederii ilegale, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

Totodată, vă invităm să ne contactaţi pentru orice aspect referitor la aplicarea prevederilor legale privind regimul străinilor în România la nr. de telefon 0268407500 int.20356 şi tel./fax 0268324288.  sau vizitând site-ul www.igi.mai.gov.ro.

***

Străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare obţinut de angajatori în condiţiile OUG 25/2014 privind angajarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. Prin excepţie, nu este necesară obţinerea avizului de angajare pentru străinii din categoriile prevăzute la art. 3 alin. (2).

În vederea detaşării pe teritoriul României a unui străin este necesar ca beneficiarul prestării de servicii să obţină avizul de detaşare, care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări.

Avizul de angajare/detaşare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detaşare.

Angajatorul/beneficiarul prestării servicii care are încadrat în muncă/detaşat un străin din categoria celor care au nevoie de aviz, are obligaţia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activităţii acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detaşare, precum şi a înscrisurilor prevăzute de lege.

Totodată, angajatorul/beneficiarul prestării servicii are obligaţia de a comunica, în termen de 10 zile, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul ori, după caz, încetarea detaşării acestuia.

Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

Pentru mai multe detalii privind angajarea străinilor pe teritoriul României, puteţi accesa pagina web a instituţiei la următorul link http://igi.mai.gov.ro/ro/content/munca.

SERVICIUL DE IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI BRAŞOV

ULTIMA
ORĂ

PESTE 100 DE STRĂINI DEPISTAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE, ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ, DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI, ÎN COOPERARE CU STRUCTURI CU ATRIBUȚII ÎN DOMENIU

Sari la conținut