Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ACŢIUNI ALE POLIŢIŞTILOR DE IMIGRĂRI ÎN MUNICIPIUL BUCUREŞTI ŞI ÎN JUDEŢELE ARAD, CONSTANŢA, GALAŢI ŞI ILFOV

27 martie 2023

Timp de o săptămână, poliţiştii de imigrări din municipiul Bucureşti şi cei din judeţele Arad, Constanţa, Galaţi, respectiv Ilfov au desfăşurat o acţiune, pe raza de competenţă, având ca scop combaterea şederii ilegale şi a muncii nedeclarate a străinilor pe teritoriul României.

Peste 30 de străini au fost identificaţi în situaţii ilegale şi amenzi în valoare de peste 70.000 de lei au fost aplicate unor societăţi comerciale. Unul dintre străini era urmărit internaţional, alţi doi au fost luaţi în custodie publică, iar pe numele celorlalţi șapte au fost dispuse alte măsuri.

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil rămân acţiunile prioritare ale poliţiştilor de imigrări, care contribuie la creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului.

În perioada 20-26 martie a.c., poliţiştii de imigrări din cadrul Direcţiei pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti-Serviciul Depistări și Combaterea Șederii și Muncii Ilegale a Străinilor și cei din judeţele Arad, Constanţa, Galaţi, respectiv Ilfov, au desfăşurat, o serie de activităţi specifice pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale şi a muncii nedeclarate a străinilor, pe raza de competenţă.

Astfel, la data de 22 martie a.c., poliţiştii de imigrări din Bucureşti au introdus în Centrul de Cazare a Srăinilor Luaţi în Custodie Publică Otopeni, până la îndepărtarea de pe teritoriul ţării noastre, doi bărbaţi din Pakinstan, care au fost transferaţi din Austria în baza Regulamentului Dublin.

De asemenea, la ieşirea din ţară, pe numele acestora va fi instituită măsura interzicerii intrării în România, pentru o perioadă de 5 ani, în conformitate cu  prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În aceeaşi zi, un alt bărbat din Etiopia, transferat din Austria în baza aceluiaşi regulament a fost transferat în Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil București, întrucât a solicitat o formă de protecţie internațională.

În continuarea activităţilor desfăşurate, poliţiştii de imigrări, împreună cu reprezentanţi din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă au efectuat un control şi la o societate comercială. Ca urmare a verificărilor efectuate s-a stabilit că reprezentantul societăţii a primit la muncă, fără aviz de angajare şi contract individual de muncă, un bărbat din Irak.

Ca urmare a celor constate, societatea comercială a fost sancţionată cu amendă în valoare de 10.000 de lei.

O zi mai târziu (23 martie a.c.), poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Ilfov au depistat un cetăţean slovac, cu reşedinţa în judeţul Ilfov, pe numele căruia autorităţile judiciare din Cehia au emis mandat european de arestare.

Persoana în cauză era bănuită de comiterea unor infracţiuni de furt pe teritoriul statului ceh.

Bărbatul a intrat legal în România şi beneficia de drept de şedere.

A fost predat poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în vederea continuării demersurilor.

Astfel de acţiuni au desfăşurat, la data de 23 martie a.c., şi poliţiştii de imigrări din Constanţa, în cooperare cu Garda de Coastă Constanţa, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa şi reprezentanţi din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Au fost controlate trei societăţi comerciale cu domeniul de activitate construcţii civile, fiind legitimaţi 90 de străini.

Ca urmare a verificărilor efectuate, patru persoane din Republica Moldova au fost depistate desfăşurând activităţi lucrative fără aviz şi contract individual de muncă, iar două din Turcia aveau încetate contractele individuale de muncă.

Pentru neregulile constatate, pe numele persoanelor în cauză au fost emise decizii de returnare. În patru cazuri au fost emise decizii de returnare sub escortă, iar în alte două au fost emise decizii de returnare cu termen de plecare voluntară în 15 zile.

Totodată, poliţiştii au aplicat societăţilor comerciale amenzi în valoare de 63.000 de lei.

Poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Imigrări Galaţi, împreună cu poliţişti ai Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi au acţionat, la data de 24 martie a.c., în cadrul “Rail Action Day – 24 Blue”, activitate organizată la nivel european, sub egida RailPol – Organizaţie profesională a poliţiilor transporturi feroviare din Europa.

În acest context au fost legitimaţi 51 de străini, fără a fi constatate nereguli.

Acţiunile poliţiştilor de imigrări au continuat şi în data de 25 martie a.c. Polițiștii din cadrul Serviciului pentru Imigrări Arad au preluat de la Sectorul Poliției de Frontieră Curtici 23 de străini, din Afganistan, Egipt, India, Nepal și Pakistan, bănuiți de infracțiunea de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Întrucât, persoanele în cauză au solicitat o formă de protecție internațională au fost transferați în Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil Timișoara.

Acţiunile poliţiştilor vor continua şi în perioada următoare.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL ACESTUI AN, POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI AU INTRODUS ÎN CENTRELE DE CUSTODIE PUBLICĂ APROXIMATIV 280 DE STRĂINI

Sari la conținut