Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR DE IMIGRĂRI DIN BOTOȘANI PE LINIA PREVENIRII ŞI COMBATERII MUNCII ILEGALE A CETĂŢENILOR STRĂINI

28 septembrie 2021

Poliţiştii de imigrări din Botoşani au desfășurat în ultima săptămână, acțiuni pe linia prevenirii şi combaterii muncii ilegale a cetăţenilor străini, pe raza de competență. Astfel, au fost verificate mai multe societăți comerciale, la una dintre acestea fiind depistați 2 cetăţeni străini, care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale. Pe numele acestora au fost emise decizii de returnare de pe teritoriul României prin care sunt obligaţi să părăsească ţara în termen de 15 zile, iar la ieșirea din țară va fi instituită măsura interdicţiei de intrare pentru o perioadă de 6 luni. Față de reprezentanții societății comerciale angajatoare au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 20.000 lei.

Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări-Biroul pentru Imigrări al județului Botoşani, în cooperare cu poliţişti din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi și inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, au desfășurat în ultima săptămână, acțiuni pe linia prevenirii şi combaterii muncii ilegale a cetăţenilor străini, pe raza de competență, ocazie cu care au fost verificați mai mulți angajatori cu privire la respectarea legislației.

În cadrul activităților întreprinse au fost depistaţi 2 bărbaţi din Bangladesh, în vârstă de 23, respectiv 31 de ani, care desfășurau activități lucrative fără forme legale la o societate comercială în domeniul întreținerii și reparării autovehiculelor de pe raza județului Botoșani.

În urma verficărilor efectuate s-a stabilit faptul că cetățenii străini au intrat legal în România, în baza unor vize de lungă ședere în scop de angajare, însă nu s-au prezentat la angajatorul inițial și desfășurau activități lucrative la un alt angajator fără contracte individuale de muncă și avize de angajare.

Ca urmare a celor constatate, polițiștii de imigrări au revocat vizele de intrare ale cetățenilor străini, iar pe numele acestora au fost emise decizii de returnare prin care sunt obligaţi să părăsească ţara noastră în termen de 15 zile.

Totodată, la ieșirea din țară, va fi instituit consemnul de interzicerea intrării în România pentru o perioadă de 6 luni, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Față de reprezentanții societății comerciale angajatoare au fost aplicate sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 20.000 lei, în conformitate cu prevederile O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Verificările continuă față de reprezentanții celorlalte societăți comerciale, iar la finalizarea acestora, vor fi dispuse măsuri conform prevederilor legale.

Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă activităţile de prevenire şi combatere a şederii și muncii ilegale a străinilor prin organizarea de acţiuni cu forţe proprii sau în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în menţinerea unui climat de ordine şi linişte publică în rândul comunităţii noastre, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării dreptului de şedere în România.

De asemenea, invităm solicitanţii să utilizeze aplicaţia on-line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducerea timpului alocat procesării documentelor.

BIROUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI BOTOŞANI

ULTIMA
ORĂ

72 DE POSTURI SCOASE LA CONCURS ÎN CADRUL INSPECTORATULUI GENERAL PENTRU IMIGRĂRI

POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI AU EMIS, ÎN PRIMA JUMĂTATE A ACESTEI LUNI, PESTE 1.700 DE PERMISE DE ȘEDERE PENTRU BENEFICIARII PROTECȚIEI TEMPORARE

Sari la conținut