Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ACȚIUNE PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA MUNCII ILEGALE A CETĂȚENILOR STRĂINI, ÎN MUNICIPIUL TIMIȘOARA

2 martie 2018

Polițiștii de imigrări din Timiș, în urma controlului la o societate comercială, au depistat un sirian de 38 de ani, care desfășura activități lucrative fără a deține aviz de angajare. Reprezentanții firmei au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al județului Timiș au desfăşurat, la data de 01 martie a.c., o acțiune pe linia prevenirii și combaterii muncii nedeclarate a cetăţenilor străini, pe raza municipiului București.

Astfel, în urma controalelor la mai multe societăți comerciale, polițiștii au depistat un bărbat de 38 de ani, din Siria, care desfășura activități lucrative la o firmă cu obiect de activitate intermedierea tranzacțiilor financiare, fără a deține aviz de angajare. Bărbatul avea drept de ședere pe teritoriul României, fiind membru de familie a unui cetățean străin.

Urmare a celor constatate, polițiștii de imigrări au sancționat contravențional reprezentanții societății comerciale, cu amendă în valoare de 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 25 din 26 august 2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

În cursul anului 2017, în urma acțiunilor întreprinse, polițiștii de imigrări timișeni au aplicat sancțiuni în valoare de 60.000 de lei pentru nerespectarea legislației în domeniul angajării cetățenilor străini.

Acţiunile desfăşurate de poliţişti urmăresc asigurarea ordinii şi siguranţei cetăţeanului prin exercitarea unui control permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, precum şi combaterea migraţiei ilegale și a muncii nedeclarate. 

***

Străinii cu ședere legală pe teritoriul României pot fi încadrați în muncă în baza avizului de angajare obținut de angajatori în condițiile OUG 25/2014. Prin excepție, nu este necesară obținerea avizului de angajare pentru străinii din categoriile prevăzute la art. 3 alin. (2).

Străinii titulari ai dreptului de ședere temporară pentru studii pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parțial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

În vederea detașării pe teritoriul României a unui străin este necesar ca beneficiarul prestării de servicii să obțină avizul de detașare, care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări.

Avizul de angajare/detașare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detașare.

Angajatorul/beneficiarul prestării servicii care are încadrat în muncă/detașat un străin din categoria celor care au nevoie de aviz, are obligația de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activității acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detașare, precum și a înscrisurilor prevăzute de lege.

Totodată, angajatorul/beneficiarul prestării servicii are obligația de a comunica, în termen de 10 zile, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul ori, după caz, încetarea detașării acestuia.

Mai multe detalii privind angajarea străinilor pe teritoriul României puteți găsi accesând pagina web a instituției http://igi.mai.gov.ro/ro/content/munca.

SERVICIUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEȚULUI TIMIȘ

ULTIMA
ORĂ

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DE IMIGRĂRI DIN IAȘI ÎN COOPERARE CU REPREZENTANȚI DIN CADRUL INSPECTORATULUI TERITORIAL DE MUNCĂ IAȘI

Sari la conținut