Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ACŢIUNE PENTRU COMBATEREA ȘEDERII ȘI MUNCII ILEGALE A CETĂŢENILOR STRĂINI, ÎN JUDEȚUL BRAŞOV

17 septembrie 2018

Polițiștii de imigrări din Brașov, în urma unui control întreprins, pe linia combaterii șederii ilegale și a muncii nedeclarate, au depistat 1 cetăţean străin din Nepal, care desfășura activități lucrative fără aviz de muncă, la un hotel din Moeciu, județul Braşov. Pe numele său a fost emisă decizie de returnare prin care este obligat să părăsească România în termen de 15 zile.

Reprezentanţii societăţii comerciale vor fi sancţionați contravenţional cu amendă între 10.000 lei şi 20.000 lei.

Activitatea de prevenire şi combatere a șederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini  reprezintă o prioritate a Inspectoratului General pentru Imigrări, în vederea creşterii gradului de siguranţă a cetăţeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislaţiei în domeniul migraţiei.

Astfel, în data de 14 septembrie a.c., poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al judeţului Braşov în cooperare cu polițiști din cadrul IPJ Brașov-Poliția Stațiunii Bran au efectuat un control, pe linia prevenirii şi combaterii muncii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.

În cadrul activităţii întreprinse, poliţiştii au depistat 1 bărbat, în vârstă de 25 de ani, din Nepal, care a intrat legal în ţară, însă desfăşura activităţi lucrative fără forme legale, respectiv fără a deţine aviz de muncă, conform prevederilor OUG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.

Ca urmare a celor constatate, poliţiştii de imigrări au revocat dreptul de şedere al străinului şi au emis

decizie de returnare prin care este obligat să părăsească ţara noastră în termen de 15 zile.

Totodată, pe numele reprezentanţilor societăţii comerciale va fi aplicată o sancţiune contravenţională, cu amendă, între 10.000 lei şi 20.000 lei, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă organizarea unor astfel de acţiuni privind combaterea şederii ilegale, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

Totodată, vă invităm să ne contactaţi pentru orice aspect referitor la aplicarea prevederilor legale privind regimul străinilor în România la nr. de telefon 0268407500 int.20356 şi tel./fax 0268324288.  sau vizitând site-ul www.igi.mai.gov.ro.

***

Străinii cu şedere legală pe teritoriul României pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare obţinut de angajatori în condiţiile OUG 25/2014 privind angajarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. Prin excepţie, nu este necesară obţinerea avizului de angajare pentru străinii din categoriile prevăzute la art. 3 alin. (2).

În vederea detaşării pe teritoriul României a unui străin este necesar ca beneficiarul prestării de servicii să obţină avizul de detaşare, care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări.

Avizul de angajare/detaşare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detaşare.

Angajatorul/beneficiarul prestării servicii care are încadrat în muncă/detaşat un străin din categoria celor care  nu au nevoie de aviz, are obligaţia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activităţii acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detaşare, precum şi a înscrisurilor prevăzute de lege.

Totodată, angajatorul/beneficiarul prestării servicii are obligaţia de a comunica, în termen de 10 zile, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul ori, după caz, încetarea detaşării acestuia.

Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

Pentru mai multe detalii privind angajarea străinilor pe teritoriul României, puteţi accesa pagina web a instituţiei la următorul link http://igi.mai.gov.ro/ro/content/munca.

SERVICIUL DE IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI BRAŞOV

ULTIMA
ORĂ

ÎN ULTIMELE DOUĂ ZILE, 16 STRĂINI ÎMPOTRIVA CĂRORA AU FOST EMISE DECIZII DE RETURNARE DE PE TERITORIUL ROMÂNIEI AU FOST ÎNDEPĂRTAȚI SUB ESCORTĂ DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI DIN CADRUL CENTRELOR DE CAZARE A STRĂINILOR LUAȚI ÎN CUSTODIE PUBLICĂ ARAD ȘI OTOPENI

Sari la conținut