La sfârșitul săptămânii trecute, poliţiştii de imigrări din Constanţa au desfăşurat o acţiune, pe raza de competenţă, având ca scop combaterea şederii ilegale şi a muncii nedeclarate a străinilor pe teritoriul României. Peste 250 de străini au fost legitimați, 115 autovehicule înmatriculate în străinătate, 16 societăți comerciale au fost verificate, precum și alte locuri și medii frecventate de străini. În 12 cazuri au fost emise decizii de returnare.
Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil rămân acţiunile prioritare ale poliţiştilor de imigrări, care contribuie la creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului.
În perioada 19 – 20 octombrie a.c., poliţiştii de imigrări din cadrul Serviciului pentru Imigrări al Județului Constanța, în cooperare cu Garda de Coastă Constanţa, polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, Serviciului de Poliție Transporturi Maritime, ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, precum și ai Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa, au organizat o acțiune, pe raza de competență, pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate.
Au fost controlate 16 societăţi comerciale, precum și alte locuri și medii frecventate de străini.
252 de străini au fost legitimați și 115 autovehicule transport marfă înmatriculate în străinătate au fost verificate.
În urma verificărilor efectuate, la două societăți comerciale au fost depistați desfășurând activități lucrative fără aviz de angajare în muncă 10 străini, dintre care nouă cetățeni din Nepal și unul din Bangladesh, care avea și dreptul de ședere expirat.
De asemenea, în cadrul acțiunilor desfășurate, polițiștii de imigrări au mai depistat, cu dreptul de ședere expirat, un cetățean din Republica Moldova, precum și unul din Egipt.
Pe numele celor 12 persoane au fost emise decizii de returnare cu termen de plecare voluntara 15 zile de pe teritoriul țării noastre. În două cazuri, la ieşirea din ţară, pe numele străinilor va fi instituită măsura interzicerii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de 6 luni, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Totodată, față de reprezentanții celor două societăți comerciale, polițiștii de imigrări au luat măsura sancționării contravenționale cu avertisment, în conformitate cu O.G. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.
Acţiunile poliţiştilor vor continua şi în perioada următoare.
BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE