Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

Acces la servicii medicale

3 iunie 2021

Străinii cu o formă de protecţie 

 

 Eşti îndreptăţit să primeşti asistenţă medicală în aceleaşi condiţii ca orice cetăţean român. În România, cetăţenii trebuie să solicite asigurarea medicală în vederea primirii de servicii medicale complete.

 

Ai dreptul la asigurare de sănătate gratuită dacă:

  • Ai sub 18 ani
  • Ai între 18-26 ani şi esti elev sau student fără venit
  • Ai un handicap şi certificat care să ateste acest lucru
  • Eşti însărcinată şi nu ai un venit stabil mai mare sau egal cu salariul minim pe economie
  • Soţul/soţia are asigurare de sănătate şi tu nu ai venituri (eşti coasigurat)

De asemenea, dacă eşti angajat legal  angajatorul tău are obligaţia să îţi plătească contribuţia la sistemul de asigurări.

Înainte să poţi accesa serviciile de sănătate ca persoană asigurată, trebuie să contactezi Casa de Asigărări de Sănătate (CAS) şi să te înregistrezi la un medic de familie.

Dacă nu eşti inclus într-una dintre categoriile menţionate trebuie să plăteşti pentru asigurarea de sănătate. Astfel, suma de plată în contul CAS rezultă din aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu șase salarii minime brute pe economie.

Te încurajăm să plăteşti contribuţia la sistemul de asigurări de sănătate din momentul obţinerii formei de protecţie.

 

Solicitanţii de azil

Asistenţa medicală a solicitanţilor de azil:

  • este asigurată de personalul medical din centrele de cazare ale IGI, care monitorizează permanent starea de sănătate a solicitanţilor de azil, iar în caz de boală asigură asistenţă medicală primară şi tratament gratuit;
  • în cazul bolilor acute sau cronice care le pun viaţa în pericol iminent, beneficiază de asistenţă spitalicească de urgenţă

 

Străini cu drept de şedere

Străinii cu un drept de şedere în România, precum şi a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene au dreptul la asistenţă medicală în aceleaşi condiţii stabilite de lege pentru cetăţenii români. Pentru a beneficia de asistenţă medicală aceştia trebuie să plătească contribuţia la fondul asigurărilor de sănătate.

ULTIMA
ORĂ

17 STRĂINI AU FOST ÎNDEPĂRTAȚI SUB ESCORTĂ DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI

Sari la conținut