Ministerul Afacerilor Interne
romana engleza
Print

ACȚIUNILE POLIȚIȘTILOR DE IMIGRĂRI CONTINUĂ: PESTE 1.000 DE PERMISE DE ȘEDERE AU FOST EMISE, APROXIMATIV 100 DE ACTIVITĂȚI SPECIFICE AU FOST EFECTUATE ȘI PESTE 20 DE STRĂINI AFLAȚI ÎN SITUAȚII ILEGALE AU FOST DEPISTAȚI ÎN MAI MULTE JUDEȚE

15 februarie 2024

Peste 20 de străini au fost depistați în situații ilegale, 10 dintre aceștia au fost introduși în centrele de custodie publică, peste 1.000 de permise de ședere au fost emise, dar și alte activități din domeniul imigrări au fost desfășurate de polițiștii din cadrul a șapte structuri, în perioada 13 – 14 februarie a.c..

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate, asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil rămân acţiunile prioritare ale poliţiştilor de imigrări, care contribuie la creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului.

Opt străini introduși în Centrul de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Arad

Polițiști din cadrul Serviciului pentru Imigrări al Județului Arad au preluat de la polițiștii de frontieră, în perioada analizată 10 străini, toți bărbați, dintre care șapte din Nepal, doi din Turcia și unul din Bangladesh.

Dintre persoanele în cauză, opt au fost introduse în Centrul de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Arad, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre, întrucât au fost depistate în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar pe numele altor două au fost emise decizii de returnare cu termen de plecare voluntară în termen de 15 zile de pe teritoriul țării noastre.

Bărbat din Egipt depistat în situații ilegale de polițiștii de imigrări din Bihor

La data de 14 februarie a.c., polițiști din cadrul Serviciului pentru Imigrări al Județului Bihor au depistat în ședere ilegală, la o unitate de cazare, un bărbat din Egipt.

Din verificări a reieșit că persoana în cauză a intrat legal în România, în scop de angajare, însă la expirarea perioadei nu a mai întreprins demersurile necesare pentru prelungirea dreptului de ședere.

Pe numele acestuia, polițiștii de imigrări au emis decizie de returnare cu termen de plecare voluntară în 15 zile și a fost sancționat cu avertisment, în conformitate  cu prevederile O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

În Județul Călărași, trei persoane au fost depistate în situații ilegale

Și polițiști de imigrări din Călărași au desfășurat, marți, 13 februarie a.c., o acțiune privind prevenirea și combaterea migrației ilegale, context în care au depistat trei persoane în situații ilegale .

Întrucât cele trei persoane sunt membri de familie al unui cetățean străin cu drept de ședere pe teritoriul României, iar în astfel de situații este interzisă returnarea, persoanele au fost îndrumate către structura de imigrări în vederea reglementării dreptului de ședere.

Acțiuni ale polițiștilor de imigrări în județele Brașov, Dolj și în municipiul București

Astfel, în perioada de referință, polițiștii de imigrări au depistat opt străini în situații ilegale, urmând ca la finalizarea verificărilor să fie dispuse și măsuri în consecință, dacă va fi cazul.

Cinci experți din cadrul Direcției Migrație, respectiv Direcției Azil și Integrare au participat la Geneva, în Elveția, la cea de-a 75-a sesiune a Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale (CESCR).

În perioada 12 februarie – 1 martie a.c. are loc la Geneva, în Elveția, cea de-a 75-a sesiune a Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale CESCR).

Astfel, în perioada 13 – 14 februarie a.c., o delegație a Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), formată din cinci experți din cadrul Direcției Migrație, respectiv Direcției Azil și Integrare, a participat la activitatea dedicată susținerii orale interactive a celui de-al 6 – lea raport național periodic, privind implementarea de către România a Pactului Internațional relativ la Drepturile Economice, Sociale și Culturale (PIDESCO).

Experții IGI au contribuit la asigurarea dialogului cu membrii Comitetului Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin intervențiile realizate pe domeniul de competență.

Comitetul ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale (CESCR) este un organism constituit din 18 experți independenți ce are ca scop monitorizarea implementării Pactului, dezvoltarea unui dialog constructiv cu statele membre și respectarea drepturilor omului.

Delegația interministerială a României a fost coordonată de Ministerul Afacerilor Externe.

166 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare au fost acordate în cele două zile, dar și 922 de permise de ședere temporară și pe termen lung

În perioada 13 – 14 februarie a.c., doi cetățeni ucraineni au depus cereri de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.460 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, 166 de permise de ședere au fost emise pentru beneficiarii protecției temporare în contextul punerii în aplicare a prevederilor Directivei 2001/55/CE a Consiliului din 20 iulie 2001 privind standardele minime pentru acordarea protecției temporare, în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate, și măsurile de promovare a unui echilibru între eforturile statelor membre pentru primirea acestor persoane și suportarea consecințelor acestei primiri.

Din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 153.430 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare.

Totodată, cetățenilor străini le-au fost emise 922 de permise de ședere temporară și pe termen lung, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 194 din 2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

ULTIMA
ORĂ

REZULTATELE OBȚINUTE DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI DIN CONSTANȚA ÎN PRIMELE 6 LUNI ALE ACESTUI AN

Sari la conținut